Teemapäivä innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi

Julkaistu 23.08.2021

Torstaina 26.8. vietetään jälleen valtakunnallista Itämeripäivää.

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa.
Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi.
Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Itämeripäivänä myös Kotkassa tapahtuu runsaasti.

Akvaariotalo Maretariumissa on Itämeripäivänä 26.8. sekä Suomen luonnon vesistöpäivänä lauantaina 28.8. koko päivän tietoa meriroskista.
Molempina päivinä sisään pääsee kaksi yhden hinnalla ja tässä molempien päivien ohjelma:

  • 10.30 Kymenlaakson Jätteen ympäristökouluttaja antaa neuvontaa roskista, lajittelusta ja kestotuotteista luontokoululuokassa, lapsille mikromuovien etsintää
  • 11.00 Meren tuomat -elokuva Meriteatterissa, kesto 1 h
  • 12.30 Kymenlaakson Jätteen ympäristökouluttaja antaa neuvontaa roskista, lajittelusta ja kestotuotteista luontokoululuokassa, lapsille mikromuovien etsintää
  • 14.00 Meren tuomat -elokuva Meriteatterissa, kesto 1 h
  • 15.30 Kymenlaakson Jätteen ympäristökouluttaja antaa neuvontaa roskista, lajittelusta ja kestotuotteista luontokoululuokassa, lapsille mikromuovien etsintää

Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotkan Itämeren aarteet -peli on verkkoversio suositusta Itämeri-kylä tapahtumasta, jota on järjestetty usean vuoden ajan Kotkan Meripäivien yhteydessä.

Itämeren aarteet -pelin ensimmäinen versio julkaistaan Itämeri-päivänä 26.8. klo 12 ja se on pelattavissa syyskuun loppuun saakka.

Pelissä liikutaan Kotkansaarella ja tutustutaan Itämeren aarteisiin pelikarttaan merkittyjen rastien avulla. Peli sopii kaikenikäisille Itämeren aarteiden vaalimisesta kiinnostuneille pelaajille. Pelin tavoitteena on lisätä pelaajan tietämystä Itämeren aarteista ja sen kautta herättää kiinnostus Itämeren suojelemiseen.

Peli on toteutettu yhteistyössä Itämeri-kylän toimijoiden kanssa.

Lisätiedot ja ohjeet: https://www.merikotka.fi/itameren-aarteet-peli/

Itämeri-kylä Pop-Up on pienimuotoinen näyttely Itämeri-kylän tapaan. Pop-Up aukeaa Itämeri-päiväksi ja löytyy Maretariumin edustalta, osoitteesta Sapokankatu 2.

Itämeri-kylä Pop-Upin tarkoitus on auttaa sinua pohtimaan arkipäivän valintojesi vaikutusta Itämeren tilaan. Itämeri-kylä Pop-Upissa pääset testaamaan kaupunkipyöriä, voit tutustua punkkien salaiseen elämään, saat opastusta, miten voit helposti tarkastaa käyttämäsi kosmetiikan ympäristövaikutuksia ja opit, miten muovipakkausten merkinnät auttavat kierrättämään käyttämäsi muovin oikein. Pop-Up toimii myös uuden Itämeren aarteet -pelin erikoisrastina. Halutessasi saat myös apua pelin pelaamiseen.

Itämeri-kylä Pop-Up on auki klo 10-17.

Lisätiedot: https://www.merikotka.fi/itameri-kyla-pop-up/

Merikeskus Vellamon Itämeripäivän ohjelmassa on asiantuntijoiden verkkoluentoja vieraslajeista ja viranomaistoiminnasta Itämeren turvana.

Esitykset lähetetään suorana torstaina 26.8. klo 12 alkaen Merikeskus Vellamon Youtube-kanavalla, jossa tallenne on myös kahden viikon ajan katsottavissa. Linkki tilaisuuden taltiointiin julkaistaan ennen tapahtumaa Merikeskus Vellamon sivustolla Itämeripäivän tapahtumasivulla, https://www.merikeskusvellamo.fi/itameripaiva-asiantuntijaluennot-verkossa/. Tilaisuuden järjestävät Suomen merimuseo ja Merivartiomuseo.

Itämerellä liikennöi vuosittain lähes 8 000 laivaa, ja lisäksi käytössä on noin 3,5 miljoonaa huvivenettä. Alukset muodostavat eräänlaisen liikkuvan saariston vesieliöille, jotka voivat kiinnittyä alusten pohjiin tai päätyä painolastivesisäiliöihin meriveden mukana.

Osa näistä ”vapaamatkustajista” on vieraslajeja, jotka eivät ilman ihmisen apua päätyisi luontaisen esiintymisalueensa ulkopuolelle. Uudessa ympäristössä vieraslajien vaikutukset voivat kuitenkin olla arvaamattomia.

Miten vieraslajien leviämistä voidaan estää?
20 minuutin mittaisen esityksen pitää projektitutkija, FT Miina Karjalainen Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotkasta.

Maailman vilkkaimmin liikennöityihin merialueisiin kuuluva Itämeri tarvitsee suojaa. Ympäristövahinkojen uhka on jatkuvasti läsnä ja onnettomuuden sattuessa vaarassa ovat myös ihmishenget.

Suomessa johtava meripelastusviranomainen on Rajavartiolaitos, jonka vastuulla ovat rajaliikenteen valvonta, ihmishenkien turvaaminen ja ympäristövahinkojen torjunta avomerellä.

Miten Itämerta ja sillä liikkuvia suojellaan uhilta ja onnettomuuksilta?

20 minuutin mittaisen esityksen Rajavartiolaitoksesta merellisenä toimijana pitää Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

Leader Sepra/Europe Direct Kymenlaakso järjestävät yhteistyössä Lyseon Lukion kanssa Itämeripäivän tapahtuman 26.8. klo 11.15-13 Lyseon 1-2 luokan opiskelijoille.

Tapahtumassa opiskelijat kiertävät Kotkansaarella eri pisteissä suorittamassa tehtäviä, joista kertyvillä pisteillä kartutetaan Itämeren suojeluun kerättävää lahjoitussummaa.

Samalla kierroksen aikana kerätään myös luonnosta roskia, jotka lajitellaan koulun pihalla asiaankuuluvasti.

Kymijoen Ravintopalvelut Oy julkaisee Itämeripäivänä verkkosivuilla ja some-kanavillaan itämeriystävällisen ruokareseptin ja haastaa kaikki mukaan valmistamaan itämeriystävällistä ruokaa.

Kotkan kaupunginkirjasto on mukana aineistonäyttelyillä.

Kotkan ympäristökeskus on mukana ilmasto-teemalla: itämeri ja ilmastonmuutos-visa sekä ilmastoystävällisen kulkutavan esittelyä; voit testata ilmaiseksi Kotkan kaupunkipyöräjärjestelmää.

Lisää tietoa tapahtumista (mm. mahdolliset lisäykset ja ohjelmamuutokset) osoitteessa www.kotka.fi/itameripaiva ja facebookissa https://fb.me/e/2k3HojHbx