Kaupunkisuunnittelu ei puolla Ankkurin purkusuunnitelmaa

Julkaistu 30.08.2021

Kotkan kaupunkisuunnittelu ei puolla Kantasataman tuntumassa Ruukinkadulla sijaitsevan Ankkuri-kiinteistön purkamista. Kotkan kaupunginhallitus merkitsi 30.8. tiedoksi Ankkuri-talon omistajan, Steveco Oy:n purkamisaikomuksen, purkulupahakemusta koskevat lausunnot ja mahdolliset rakennussuojelun menettelyt.

Kotkan kaupunkisuunnittelun mukaan Ankkuri-rakennus on olennainen osa keskustarakennetta ja kaupungin kulttuurihistoriallista kerrostumaa ja kiinteistön tulevaisuus tulisi ratkaista kaavoituksen kautta.

Kotkan keskustan osayleiskaavassa kiinteistö esitetään kaavoitettavaksi keskustatoimintojen korttelialueeksi. Kiinteistön rakennus on osayleiskaavassa esitetty suojeltavaksi ja todettu että Ankkuri on rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti tai kaupunkikuvan kannalta arvokas rakennus. Suojelun yksityiskohtainen toteuttamistapa ratkaistaan asemakaavatasolla.

Myöskään Kymenlaakson museo ei puolla rakennuksen purkamista.

Museon lausunnossa todetaan, että Kantasataman alue, johon Ankkurin tontti on kiinteästi yhteydessä, on suunnitelmien mukaan kehittymässä lähivuosina kulttuurin ja koulutuksen alueeksi.

Kymenlaakson museo katsoo, että Ankkurin tulevaisuutta tulee tarkastella asemakaavauudistuksen yhteydessä. Kantasataman uusi toiminta voi tuoda mukanaan ideoita Ankkurin kehittämiselle osana Kotkan historiassa keskeistä satamaympäristöä.

Museon lausunnossa muistutetaan, että Ankkuri on ainoa 1950-luvun rakennuksen edustaja Ruukinkadun varrella.

Kaupunkikuvassa Ankkuri on tärkeä linkki sataman ja keskusta-alueen välillä ja rakennuksen merkitys maisemassa korostuu etenkin Kantasataman suunnasta tarkasteltaessa. Kulttuurihistoriallisesti Ankkurin merkitys on suuri. Rakennus on konkreettinen maamerkki satamatyön, ja etenkin satamatyöläisten, historiasta.

Tulosennuste 11 miljoonaa euroa alijäämäinen

Kotkan kaupungin tämän vuoden tuloksen ennakoidaan päätyvän 11 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kuluvan vuoden talousarviossa tavoitteena on hienoinen ylijäämä.

Tulosta huonontaa etenkin Kymsoten olennaisesti heikentynyt arvio tilikauden tuloksesta. Elokuun ennusteessaan Kymsote arvioi kuluvan vuoden päätyvän 24,9 miljoonan euron alijäämään.

Kotkan osuus Kymsoten tilikauden ennustetusta alijäämästä on noin 8,3 miljoonaa euroa, mikä on huomioitu Kotkan tilikauden tulokseen pakollisena varauksena palveluiden ostojen kustannuksissa. Kaikkiaan Kymsoten vaikutus Kotkan kaupungin ennustettuun tulokseen on -16,9 miljoonaa euroa.

Vuoden 2021 valtionosuuksien ennakoidaan olevan Kotkassa 125,6 miljoonaa euroa, mikä on 0,2 miljoonaa euroa talousarviota vähemmän.

Verotuloja arvioidaan kertyvän 228,7 miljoonaa euroa, mikä on 2 miljoonaa euroa talousarviota enemmän.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat