Kymijoen Lohisoitto soi virtuaalisesti

Julkaistu 08.06.2021

Kymijoen Lohisoitto tarjoaa 9.-11. kesäkuuta typistetyn, mutta monipuolisen ja korkeatasoisen kattauksen musiikkia yleisölleen.

Ohjelma on koronatilanteesta johtuen virtuaalinen, mutta sen toivotaan tuovan silti iloa ja toivoa kulttuurinälkäisille. Kesäkuun konserttikimaraa kutsutaan “ensimmäiseksi aalloksi”, sillä toiveissa on loppukesästä vielä saada aikaiseksi “toinen aalto”, jos koronatilanne sen sallii.

Kymijoen Lohisoitto -festivaali oli tarkoitus järjestää viime kesänä pääteemana Ruotsinsalmen meritaistelut, joista oli tullut kuluneeksi 230 vuotta. Kymijoen Lohisoitto olisi vuonna 2020 juhlinut myös 25-vuotista taivaltaan. Koronaviruksen leviäminen Suomeen muutti kuitenkin dramaattisesti tilannetta kesän festivaalisuunnitelmien osalta, ja tapahtuma jouduttiin perumaan.

Tänä vuonna haluttiin kuitenkin tarjota Lohisoiton ystäville musiikkia ja elämyksiä tänä poikkeuksellisena aikana ja samalla myös tukea taiteilijoita, joilla on ollut vähintäänkin haastava vuosi takana.

Avajaispäivänä keskiviikkona 9.6. vieraaksi saadaan valovoimainen näyttelijä Seela Sella, joka yhdessä sopraano Pia Freundin ja pianisti Kristian Attilan kanssa tarjoaa hienon kokonaisuuden ”Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän.” Kyseessä on suora konserttistriimaus Merikeskus Vellamosta.

Torstaina 10.6. on tarjolla ”Taivaallista musiikkia!”-konsertti, kun Kymi Sinfonietta esittää kapellimestari Olari Eltsin johdolla Mahlerin neljännen sinfonian. Solistina on sopraano Helena Juntunen.

Kymijoen Lohisoitto on pureutunut muutaman vuoden verran myös musiikin hyvinvointivaikutuksiin asiantuntijoiden johdolla. Perjantaina 11.6 tarjotaan kaikille avoin luentotilaisuus verkossa aiheesta ”Ajankohtaista musiikista ympäristöteemasta aivotutkimukseen”.

Luennoitsijoina ovat FT, dosentti Susanna Välimäki (musiikintutkija ja kriitikko, yliopistonlehtori, Turun yliopisto) & FT, dosentti Juha Torvinen (musiikkitieteen yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto) ja Mari Tervaniemi, tutkimusjohtaja (CIRERO Learning ja Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö, Helsingin yliopisto).

Festivaalin ”ensimmäisen aallon” päättää perjantaina 11.6. Lohisoiton tuttu vieras ja yhteistyökumppani jo monen vuoden takaa, kun Suomalaisen barokkiorkesterin muusikoista ja kansanmuusikoista koostuva yhtye tarjoaa varhaisbarokkia ja suomalaista kansanmusiikkia teemalla Maailman synty.

Solisteina konsertissa ovat Virpi Räisänen, mezzosopraano ja Taito Hoffrén, runolaulu, luikku ja kantele. Konsertti striimataan suorana Pyhtään kirkosta.

Tarkemmat tiedot konserteista ja ohjeet niiden kuuntelemiseen julkaistaan internetsivulla: www.lohisoitto.fi