Armi Aavikon elämäntarina Kairon näyttämöllä

Julkaistu 04.09.2020

Katriina Honkasen käsikirjoittama ja ohjaama musiikkinäytelmä Armi Aavikosta sai kantaesityksensä Kotkan kaupunginteatterissa, ravintola Kairon näyttämöllä syyskuussa 2020.

”Armi – kaiken sulle antaa tahtoisin” kertoo tarinan 18-vuotiaana Miss Suomeksi kruunatusta ja sittemmin iskelmälaulajana valtavaan suosioon Dannyn aisaparina nousseesta Aavikosta, jonka elämä sai loppujen lopuksi traagisen lopun hänen kuoltuaan varsin nuorena.

Isän alkoholismi, sisaren varhainen kuolema ja pettymys suhteessa Dannyyn olivat omalta osaltaan vauhdittamassa Armin oman elämän tragediaa ja ennenaikaista kuolemaa.

Ohjaaja Katriina Honkanen kysyykin, että valitsiko Armi sen tulevaisuuden, josta oli haaveillut vai eksyikö hän elämään, josta ei enää osannut pois?

”Kun kuulin, että Dannysta oltiin tekemässä jo toista musiikkiteatteriesitystä, niin mulle tuli mieleen Armi. Aloin miettimään hänen elämänvalintojaan ja sitä, että valitsiko hän lopulta sen elämän, jota hän itse halusi? Vai tuliko se jotenkin sattuman kautta eli olivatko missikisat ja Dannyn kohtaaminen sellaisia asioita, jotka muuttivat Armin elämän suuntaa?, Honkanen kertoo pohtineensa.

”Sitten aloin tutkia aihetta ja aluksi kaikki, joiden kanssa puhuin Armista, sanoivat että ’se oli niin ihana ihminen, enkeli ja niin hyvä’. Mietin, että eihän tällaisesta ihmisestä saada aikaan minkäänlaista henkilöä näyttämölle. Mutta sitten kun aloin pääsemään pintaa syvemmälle, löytyi sieltä todellisia elämän isoja tragedioita – oli mielisairautta, lapsuuden traumaa ja alkoholismia, jotka kaikki ehkä jollain tavalla nivoutuivat toisiinsa”.

Honkanen arvelikin, että Armi Aavikko ei koskaan saanut eläessään sellaista oikeutusta, jota hänen olisi kuulunut saada.

”Eihän hän laulajana varmasti ollut Suomen eturivin laulaja, mutta hän oli valtavan kova tekemään töitä. Hänellä oli eräänlainen anorektikon luonne, joka koko ajan suomi itseään ja hänhän kehittyi esiintyjänä aivan valtavasti. Hänessä oli valovoimaa ja sellaista hehkua, jota ei voi opetella vaan se oli hänellä synnynnäisesti”, Katriina Honkanen muistuttaa.

Paljon työtä ja haastetta

Pääroolissa tuoreessa Armi-musiikkinäytelmässä on kaupunginteatterin uusi kiinnitys Marika Huomolin, joka on tosin nähty useissa eri rooleissa Kotkassa jo aikaisemminkin.

Huomolinin mukaan produktio on ollut iso, siinä on ollut paljon työtä ja haasteita, mutta samalla se on ollut myös jännittävää.
”Paljon uutta ja vanhaa eli sopivassa suhteessa vähän kaikkea, mutta päällisin puolin hyvällä tavalla haasteellista ja kihelmöivää. Parin viimeksi kuluneen viikon aikana olemme tahkoneet hirveän määrän töitä ja menneet koko ajan eteenpäin”, Huomolin kertoo.

Armi – kaiken sulle antaa tahtoisin -musiikkinäytelmän kapellimestarina ja musiikin sovittajana on toiminut Ari Ismälä, jonka yhtyeessä näytöksissä soittavat Harri Heininen, Jonas Mäki ja Wiljami Salminen. Näytelmän puvustuksesta ja lavastuksesta vastaa Iita Torvinen, äänisuunnittelusta Kaj Gynther ja valosuunnittelusta Paula Penttilä.

Lue näytelmästä lisää https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/armi-kaiken-sulle-antaa-tahtoisin/