Teatteriravintolasta tuli Cafe Paukku

Julkaistu 21.08.2020

Kotkan kaupunginteatterin kahvilaravintola on nimetty Cafe Paukuksi.
Uudella nimellä kaupunginteatteri ja ravintolaa ylläpitävä Kotkan Teatterikerho haluavat kunnioittaa pitkäaikaista kotkalaista teatterivaikuttajaa Reijo Paukkua.

”Reijo Paukun merkitys Kotkan kaupunginteatterin historiassa on suuri ja kun mietimme ravintolan nimeämistä, niin Paukku tuli melkein saman tien mieleen sekä meillä teatterissa että Teatterikerhossa”, kertoi teatterinjohtaja Miko Jaakkola Cafe Paukun avajaistilaisuudessa perjantaina.

Jaakkola muistutti avajaispuheessaan, että Reijo ”Rolle” Paukku on ohjannut kaupunginteatterissa kaikkiaan 45 näytelmää ja tehnyt käsikirjoituksia kolme. Lavastuksia Paukku suunnitteli 80, ja usein hän myös osallistui niiden valmistamiseen. Koreografioita hän teki 13 ja puvustuksia yhdeksän.

Alun perin teattereiden ovet avautuivat Reijo Paukulle, kun hän ohjasi kohutun Hair–nuorisomusikaalin Tampereen Popteatterille vuonna 1969. Esitys saapui Suomeen lähes suoraan Broadwaylta, jossa se esitettiin ensimmäinen kerran 1967.
Suomen kantaesitys nähtiin ensimmäisessä Tampereen Teatterikesässä. Hippimeininki sai kulttuuriväen kulmakarvat sekoamaan, mutta  Hair oli valtaisa menestys. Ennakkoon ihaillun ja paheksutun musikaalin esitykset myytiin loppuun jo ennen ensi-iltaa.

Vuonna 1970 Paukku kutsuttiin ohjaamaan kohumusikaali Kotkan kaupunginteatterille. Hair toteutettiin paikallisten nuorten kanssa ja se sai myös Kotkassa erinomaisen vastaanoton.

Vierailijasta Kotkan vakikalustoksi

Vuonna 1971 Reijo palasi Kotkaan Taikahuilu–oopperan vierailevana ohjaajana. Visiitit Kotkassa johtivat työtarjoukseen ohjaaja-lavastajan pestistä vuonna 1973 ja myöhemmin Kotkan Nuorisoteatterin perustamiseen. Vuosina 1996–1998 Paukku toimi teatterin apulaisjohtajana ja 1998–2000 teatterinjohtajana.
Teatterivuosiensa aikana Reijo myös valokuvasi Kotkan kaupunginteatterin esitykset sekä suunnitteli käsiohjelmat ja julisteet.

Taidenäyttely avattu

Cafe Paukussa on nyt myös esillä edelleen taidetta tekevän Reijo Paukun töitä. Tarkoituksena onkin, että Paukun taidenäyttelyn jälkeen tilassa voidaan esitellä myös muiden kuvataitelijoiden töitä.