Kotka on musiikkikaupunki

Historiaa

Varhaisin maininta Kotkan seudun musiikkielämästä on vuodelta 1801, jolloin alue vielä kuului Venäjälle luovutettuun ns. Vanhaan Suomeen. Ruotsinsalmen linnoituksessa Kotkan saarella oli 59 soittajaa käsittävä venäläisen varuskunnan soittokunta.

Kotkan kaupunki perustettiin v. 1878. Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi kotkalaiset saivat jo varsin varhain kosketuksen maineikkaisiin taiteilijoihin ja yhtyeisiin. Helsingin, Porvoon ja Viipurin runsas kulttuuritarjonta tuntui myös Kotkassa.

Kaupungin musiikkielämä sai innostajansa, kun kaupunkiin muutti kapellimestari Th. Sörensen v. 1882. Hän opetti soittoa ja laulua ja perusti soittokunnan, jota sahanomistaja Hans Gutzeit oli jo muutamia vuosia aikaisemmin viritellyt omien työläistensä joukossa.

Kotkaan tuli v. 1902 näytelmäseuran johtajaksi J.G. Lindell. Hän alkoi johtaa myös soittokuntaa ja luotsata kaupungin koko musiikkielämää. Näiltä juurilta on lähtöisin myös vahva kotkalainen musiikkiteatteriperinne.

Sahojen, paperiteollisuuden ja sataman työväki kaipasi myös tanssia ja huvituksia. Kotkan ravintoloissa soittivat yhtyeet, joiden ohjelmistoon ajan uudet virtaukset heti asettuivat. Kansallista ja kansainvälistäkin kevyen musiikin taitoa kaupungissa on ollut runsaasti koko 1900 luvun ajan; mm. Kape Rüster, Harmony Sisters, Veikko Lavi, Juha Vainio, Erkki Liikanen, Eero Koivistoinen, Tapani Kansa ja Marita Taavitsainen tunnetaan eri vuosikymmenien kotkalaisina taiteilijoina.

Kymi Sinfonietta

Kymi Sinfonietta on ainutlaatuinen, kahden kaupungin orkesteri, joka aloitti toimintansa 1.1.1999. Orkesterin perinteet ovat kuitenkin pitkät, sillä se koostuu vuoden 1998 lopussa yhdistettyjen Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista ja kymenlaaksolaiset orkesterimusiikin juuret ulottuvat aktiivisten musiikinharrastajien ansiosta ainakin sadan vuoden taakse.Kymi Sinfonietta kuuluu Suomen kärkiorkestereiden joukkoon kokoluokassaan, ja sen kapellimestari- ja solistikaarti edustaa kansainvälistä huippua. Kahden kaupungin voimavarat yhdistämällä luotiin iskukykyinen sinfonietta-kokoonpano, jossa on kaikkiaan 31 soittajaa.

Pääset Kymi Sinfoniettan sivuille tästä linkistä

Musiikkiyhdistyksiä

Tänäkin päivänä Kotkassa on aktiivista musiikkitoimintaa ja yhdistyksiä, jotka jatkavat kaupunkimme perinteitä vireänä musiikkikaupunkina.

Kotka Big Band

Kotka Jazz ry

Kesto ry :n Facebookryhmä

Kotka Rock´n Blues ry