Harrastamisen Suomen malli

Harrastamisen Suomen malli Kotkassa

Mallissa päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen.

Suomen mallin harrastusryhmät tarjoavat lapsille ja nuorille maksutonta harrastustoimintaa koulupäivän yhteydessä omalla koululla tai sen läheisyydessä. Harrastusten ohjaajina toimivat eri lajien ja toimintamuotojen asiantuntijat. Kerhojen ohjaajina toimii paikallisia toimijoita esimerkiksi paikallisista yhdistyksistä, seuroista ja yrityksistä. Harrastustoimintaa järjestetään perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. oppilaille.

Tähän lukuvuoteen on valikoitunut kerhojen teemat valtakunnallisesti tehdyn koululaiskyselyn kotkalaisten lasten ja nuorten vastausten perusteella. Kerhotoiminta käynnistyi ensimmäisillä kouluilla syyskuun viimeisellä viikolla.

Tällä hetkellä käynnissä on 17 erilaista kerhoa, joiden teemana ovat: Parkour, sirkus, tanssi, kuvataide, pelisuunnittelu ja animaatio. Lisäkerhoja suunnitellaan koko ajan.

Tavoitteena rakentaa pysyvä toimintamalli

Suomen mallin käynnistymisvaiheessa on tavoitteena rakentaa oma pysyvä toimintamalli Kotkaan. Toimintamallia suunnitellaan, rakennetaan ja kokeillaan yhdessä harrastuksia tuottavien tahojen kanssa.

Kotkalaisia seuroja, järjestöjä ja muita harrastusten järjestäjiä on kontaktoitu syyskuun aikana yhteistyöhön. Innokkaita toimijoita on jo löytynyt hienosti. Vielä toki tarvitaan lisää yhteistyöseuroja, järjestöjä ja yrityksiä. Kerhojen vetovastuuta on tarkoituksena jakaa eri toimijoiden kesken eli jokainen toimija voi lähteä mukaan omien resurssien mukaan. Mallissa ajatuksena on, että lapsi tai nuori pääsisi kokeilemaan kerhon aikana erilaisia harrastuksia.

Halukkaat toimijat voivat olla yhteydessä projektikoordinaattori Jenna Söyring-Holméniin:
jenna.soyring-holmen@kotka.fi
puh. 040 120 8726.

Harrastamisen Suomen malli luo harrastuksen järjestäjille mahdollisuuden kuntayhteistyöhön koulupäivän yhteyteen rakennetun harrastustoiminnan muodossa.
Lukuvuonna 2022–2023 harrastustoimintaa järjestetään 249 kunnan alueella.

Hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tukemaa. Päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on mahdollistaa mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.


Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.