HaminaKotka satamassa on jo tehty ravinnekuormitusseurantaa

Julkaistu 16.02.2024

Helsingin Sanomat julkaisi 15.2. artikkelin otsikolla: ”Yhdestä satamasta päätyy mereen ravinteita kuin keskisuuresta kaupungista – Kuormitus yllätti kaikki”.

HaminaKotka Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Naski kertoo, että ravinnekuormitus on ollut jo aiemmin tiedossa.

”John Nurmisen Säätiö ja HaminaKotka Satama ovat yhteistyössä satamaoperaattori Rauanheimon kanssa tehneet ravinnekuormitusseurantaa, jotta asiaan voidaan kohdistaa oikeat parantavat toimenpiteet. Parantavina toimenpiteinä on vähennetty päästöjä muun muassa kouluttamalla henkilökuntaa, parantamalla satama-alueen siivousta, investoimalla lastauskalustoon ja lisäämällä toiminnan seurantaa”.

Toimenpiteitä on tehty Naskin mukaan tehty jo ennen selvitystä, selvityksen aikana sekä selvityksen jälkeen. Lannoiteliikenne on erittäin tärkeä köyhien maiden ruokahuollon takia.

HaminaKotka sataman kautta lannoitteet menevät Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan ja niin ikään riittävä lannoitteiden saanti maailmalle tasapainottaa kansainvälisesti ruoan hintaa.

HaminaKotka sataman tavoitteena onkin tuoda oma osaamisensa ruokahuollon varmistamiseen, mutta kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla. Yhteistyötä asiassa tehdään myös viranomaisten kanssa.

Linkki Helsingin Sanomien uutiseen: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010226511.html
Linkki John Nurmisen Säätiön tiedotteeseen: https://johnnurmisensaatio.fi/mita-teemme/itameri-media/uutiset/lannoitesatamissa-on-mahdollisuus-suuriin-paastovahennyksiin/