Merikeskus Vellamon keväässä runsaasti tapahtumia

Julkaistu 15.01.2024

Merikeskus Vellamon tapahtumakevättä rytmittävät tutut tapahtumasarjat sekä uutuutena vapaamuotoiset Neuletreffit-tapaamiset. Tarjonta täydentyy mm. konserteilla ja talvilomaohjelmalla kevään aikana. Ajantasaiset tapahtumatiedot löytyvät aina verkosta osoitteesta https://www.merikeskusvellamo.fi/tapahtumat/.

Tietoherkut. Maksuton luentosarja mielenkiintoisista aiheista.

Merikeskus Vellamon auditoriossa keskiviikkoiltaisin klo 17 järjestettävät Tietoherkut ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Luentoja voi seurata paikan päällä, ja ne myös suoratoistetaan (paitsi 24.4.). Tallenteet ovat katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla.

Dosentti Ville Jalovaaran aiheena 7.2. ovat Helsingin ja Kotkan suurpommitukset helmikuussa 1944. Neuvostoliiton pommituskampanjan tavoite oli pakottaa Suomi irti sodasta Moskovan ehdoilla. Luennolla kuullaan, mitä Kotkassa ja Helsingissä noina kohtalokkaina hetkinä tapahtui.

Kuva ois kiva! –luennolla 6.3. Kymenlaakson museon tutkija Elina Pylsy-Komppa johdattaa kuvamatkalle museon kokoelmiin: Mitä kuvakokoelmista löytyy ja mitä sieltä puuttuu? Millainen on kuvan tie museokokoelmaan? Entä miten kuviin voi tutustua kotoa käsin?

Purjehdukseen erikoistunut merihistorian tutkija ja tietokirjailija Lauri J. S. Kaira luennoi 3.4. otsakkeella Vapaa-ajanpurjehdusta Itäisellä Suomenlahdella. Kaira luo katsauksen vapaa-ajanpurjehduksen varhaisvaiheisiin ja huvipurjehtijoiden toimintaan Viipurissa, Kotkassa, Haminassa ja Suomenlahden ulkosaarilla.

 Oppia merestä -keskustelutilaisuudessa 24.4. puhumassa ovat kirjailija-opettaja ja Itämeri-lähettiläs Leena Paasio, seikkailukasvatuksen ja merivalmennuksen parissa työskentelevä Juho Peltonen sekä ammatillisen ja vapaa-ajan merenkulun koulutuksen asiantuntija merikapteeni Eini Hakala. Tilaisuuden juontaa Johanna Aartomaa Suomen merimuseosta.

 Lounastreffit. Yleisöopastuksia näyttelyihin.

Merikeskus Vellamossa järjestetään joka kuukauden kolmantena torstaina klo 11-11.30 opastus vaihtuvin teemoin. Yleisöopastus sisältyy Vellamon pääsymaksuun 15/10 €, Museokortti tai Kaikukortti, alle 18-vuotiaat maksutta.

Ensimmäisillä Lounastreffeillä 18.1. tutustutaan Puun vuoro -näyttelyyn, joka avaa metsäteollisuuden vaikutusta Kymenlaaksoon. Helmi-toukokuussa kuljetaan menneeseen Kotkaan Tapio Leistin nostalgisten valokuvien myötä, tutustutaan Johanna Rytkölän vesiaiheisiin veistoksiin, matkataan Ruotsinsalmen aikaan ja ihaillaan merestä inspiroitunutta muotia Oceanista-näyttelyssä.

Oceanista-näyttelyyn voi tutustua myös äitienpäivänä 12.5. klo 12 järjestettävällä, pääsymaksuun sisältyvällä yleisöopastuksella.

Virtaa Vellamosta. Maksuttomia keskustelu- ja muisteluhetkiä.

Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Kotkan Seudun muistiyhdistys ry järjestävät tiistaiaamuisin 5.-26.3. klo 10-11.30 kaikille avoimia ja maksuttomia keskustelu- ja muisteluhetkiä. Kevään muisteloiden aiheita ovat:

Uimamuistoja. Hienoa hiekkaa, ahvenvitaa, avantouinnin hurmaa…. uimamuistoja Johanna Rytkölän Vesikehän ympäröimä -näyttelyssä.

Tunnetko tienoot ja tapahtumat? Keskustelua valokuvatunnistuksen tuoksinassa.

”Matkustan ympäri maailmaa…”. Keskusteluja matkoista; tavoista ja tuliaisista.

Muotia menneiltä vuosikymmeniltä. Valokuvien kertomaa.

Neuletreffit Vellamossa. Vapaamuotoisia maksuttomia käsityötapaamisia.

Onko neulontainnostus vienyt mennessään? Haluaisitko löytää samanhenkistä seuraa ja keskustella neulomisesta sydämen kyllyydestä? Tule mukaan vapaamuotoisille ja maksuttomille Neuletreffeille keskiviikkoisin 31.1., 28.2., 27.3., 24.4. ja 29.5. klo 16-18. Neulojien lisäksi Vellamon Ruuman pehmeille sohville ovat tervetulleita myös muita mukana kulkevia käsitöitä harrastavat.

Uudet näyttelyt. Taidetta, muotia ja kotkalaista kaupunkikuvaa lapsille ja aikuisille.

Vesikehän ympäröimä. Johanna Rytkölän veistoksia vuosilta 2013–2023. Kymenlaakson museo 19.1.-14.4.2024.

Oceanista – muoti ja meri. Merestä inspiroitunutta muotia. Suomen merimuseo 19.4.-29.9.2024.

Aarnikotkan siipien alla – Taidetta UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmista. Kymenlaakson museo 15.5.-15.9.2024.

Mikä-mikä-kaupunki. Muikein mesta mennen tullen. Kymenlaakson museo 15.10.2024-6.1.2030.

Menetetyt saaret. Juha Metso, Marjo Näkki ja Mika Rokka. Valokuvia Suomenlahden ulkosaarista 29.11.2024-20.4.2025.