Kymenlaakson Jäte järjestää biojäteneuvontaa

Julkaistu 03.01.2024

Kymenlaakson Jäte Oy:n jäteneuvonta jalkautuu viikoilla 1, 2 ja 3 Haminaan, Kouvolaan ja Kotkaan vastaamaan asukkaiden kysymyksiin isojen taajamien omakoti- ja paritaloille tulevasta biojätteiden keräysvelvollisuudesta ja vaihtoehdoista sen hoitamiseksi.

Biojätteiden lakisääteinen keräysvelvoite laajenee 1–2 asunnon kiinteistöille ensi vappuna 1.5. Velvoite koskee Haminassa, Kouvolassa ja Kotkassa erikseen määriteltyjä ja rajattuja taajama-alueita, joiden alueella asuu vähintään 10 000 asukasta. Asiasta kerrottiin laajasti syksyn Roskaviesti-lehdessä, ja asiaan liittyvät tiedot löytyvät myös Kymenlaakson Jäte Oy:n verkkosivujen etusivulta.

Vaikka biokeräysvelvoite astuu voimaan vasta ensi vappuna, tulee omakoti- ja paritaloasukkaiden päättää tammikuun aikana, miten he aikovat velvoitteen hoitaa. Vaihtoehtona on joko biojätteiden omatoiminen kompostointi kiinteistöllä tai Kymenlaakson Jätteen järjestämään biojätteen kuljetukseen liittyminen.

Biojäteneuvonta Kotkassa

  • to 11.1. klo 10–16, K-Citymarket Kotka
  • ma 15.1. klo 14–18, Karhulan kirjasto

Biojäteneuvonta Haminassa

  • ke 3.1. klo 14–18, Haminan pääkirjasto
  • to 4.1. klo 10–15, K-Supermarket Kanuuna

Biojäteneuvonta Kouvolassa

  • ma 8.1. klo 10–14, Kauppakeskus Veturi
  • ti 9.1. klo 12–18, Kauppakeskus Veturi
  • ke 10.1. klo 12–16, Kauppakeskus Veturi

Keräysvelvolliset saivat jo kirjeet – vastausaikaa tammikuulle

Kymenlaakson Jäte lähetti marraskuun lopulla kirjeet niille kiinteistöille, joita tuleva keräysvelvoite koskee. Kirjettä ei lähetetty niille talouksille, jotka olivat tehneet kompostointi-ilmoituksen 20.5.2022 jälkeen.

Kirjeessä pyydetään ilmoittamaan, liittyykö kiinteistö biojätteen kuljetukseen vai valitseeko omatoimisen kompostoinnin. Kirjeitä lähetettiin yhteensä 16 700 kpl. Kirjeessä kerrotaan myös kuntakohtainen tammikuun päivämäärä, johon mennessä ilmoitusta odotetaan.

Erityisesti biojätteen kuljetukseen liittyviltä kotitalouksilta tiedot tarvitaan ajoissa, jotta toukokuussa käynnistyvät pientalojen biojätteenkuljetukset ehditään valmistella. Kuljetusten valmistelu vie aikaa, kun kohteena olevia kiinteistöjä on paljon.

Sähköisestä kartasta voi tarkistaa koskeeko velvoite omaa kiinteistöä. Kartta ja tarvittavat kuntakohtaiset ohjeet löytyvät osoitteesta Kymenlaaksonjate.fi/bio.