Keskussairaalan osastohoidon yksiköt muuttavat uuteen F-sairaalaosaan 

Julkaistu 10.01.2024

Kymenlaakson keskussairaalan Akuuttiyksikkö sekä erikoissairaanhoidon osastot siirtyvät syksyllä 2023 valmistuneeseen F-sairaalaosaan vaiheittain aikavälillä 15. –17.1.2024. Ensimmäisinä toiminnan uusissa tiloissa aloittavat operatiiviset osastot 3 ja 5 maanantaina 15.1. Seuraavaksi 16.1. F-osaan siirtyvät medisiiniset osastot K1 ja 7A. Viimeisenä muuttavat medisiininen osasto 7B ja päivystyspotilaita hoitava Akuuttiyksikkö 17.1.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että sairaalassa osastohoidossa olevien potilaiden hoito ei tule katkeamaan muutonkaan vuoksi.

”Muuttoon liittyvää valmistelua, kouluttamista ja riskeihin varautumista on tehty pitkään, jotta potilaat saadaan kuljetettua turvallisesti uusiin hoitotiloihin. Kokemukset Ratamokeskuksen ja keskussairaalan G-osan käyttöönotoista ovat vielä tuoreessa muistissa, mikä on myös helpottanut tämänkertaista muuttourakkaa”, Mäntymaa sanoo.

”Osa potilaista pääsee kulkemaan uuteen potilashuoneeseensa F-osaan omin jaloin, ja loput kuljetetaan avustetusti vuoteessa tai pyörätuolilla”.

Marras-joulukuun aikana uusiin tiloihin F-osaan muutti sairaalan tukitoimintoja, joita ovat muun muassa logistiikkakeskus, laboratoriot, sairaala-apteekki, hoitolaitekeskus ja postitus. Laboratorioiden muutosta huolimatta keskussairaalan näytteenotto ei muuta vaan palvelee potilaita entisellä paikallaan sairaalan 1. kerroksessa.

Osastohoidon yksiköistä naistentautien ja synnytysten osasto 8 ja lastentautien osasto eivät muuta vaan pysyvät entisillä paikoillaan sairaalassa.

Osastot saavat uudet nimet, F-osaan kuljetaan eteläpäädyn pääovesta

Uusiin tiloihin siirryttäessä erikoissairaanhoidon osastojen nimet muuttuvat. Sairaalan K1- ja 7A-osastot yhdistyvät ja kulkevat F-osassa nimellä Medisiininen osasto 2. Osastosta 7B tulee Medisiininen osasto P. Myös osastot 3 ja 5 yhdistyvät ja muodostavat jatkossa Operatiivisen osaston 1. Päivystyspotilaita hoitava Akuuttiyksikkö tunnettiin aiemmin nimellä Päivystysosasto.

Erikoissairaanhoidon osastot on nimetty sekä toiminnan luonteen että sijainnin perusteella. Esimerkiksi Operatiivisella osastolla 1 hoidetaan pääsääntöisesti potilaita operatiivisilta erikoisaloilta kuten ortopedialta ja se sijaitsee rakennuksen 1. kerroksessa.

Uuteen F-osaan kuljetaan keskussairaalan eteläpäädyssä sijaitsevasta pääsisäänkäynnistä. Sairaalan perusparannustöiden vuoksi kulkureitit sairaalaosaan voivat muuttua.

Kuva: Kymenlaakson hyvinvointialue.