Valotaide ja musiikki valtaavat Kotkan konserttisalin osana Aaltoja!-festivaalia

Julkaistu 13.10.2023

Valon, veden ja värien leikit valtaavat Kotkan konserttitalon salin musiikin ja valon yhteistaideteoksessa torstaina 19. lokakuuta klo 19. Musiikillisesta suunnittelusta vastaa kapellimestari Olari Elts ja valotaiteesta Niko Tiainen. Konsertti soi mitä mielenkiintoisimpia musiikillisia sävyjä ja efektejä, jotka vievät kuulijan vaikuttavalle visuaaliselle matkalle meren syvyyksistä aina avaruuteen saakka. Solistina konsertissa on saksofonisti Joonatan Rautiola.

Luvassa on ainutlaatuinen ja vangitseva kokonaiselämys silmille ja korville, valaistus on räätälöity musiikkiin. Konsertti sisältyy ”Aaltoja! Valoa ja ääntä Kotkassa” -festivaalin ohjelmaan, jota koordinoi Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut.

Konsertissa kunnioitetaan myös rakastetun säveltäjän Kaija Saariahon (1952–2023) elämää ja uraa hänen Terra Memoria -teoksensa jousiorkesteriversiolla. Sävellys on omistettu poismenneille, joiden muisto jää elämään yhteisesti koettujen hetkien välityksellä.

Kaikki konsertin teokset leikittelevät valon, veden ja värien teemoilla. Konsertissa kuultava Erkki-Sven Tüürin Deep Dark Shine saa valon kajastumaan syvyyksistä. Kymi Sinfoniettan, Jyväskylä Sinfonian ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin yhteistilausteos, Outi Tarkiaisen The Ring of Fire and Love kuvaa Tyynenmeren vulkaanisen tulirenkaan lisäksi kuun ympärillä olevaa auringon muodostamaa rengasta ja ihmislapsen syntymän ihmettä.

Justė Janulytėn hypnoottinen The Colour of Water vie saksofonisolisti Joonatan Rautiolan nousevien aaltojen keskelle, veden peilimäisiin heijastuksiin. John Adamsin Become Riverissa musiikki laajenee melodisten linjojen suistoksi lipuen lopulta kohti syvyyksiä.

Konsertin valosuunnittelusta vastaava Niko Tiainen on videomappaukseen ja interaktiivisiin video-, valo- ja ääni-installaatioihin erikoistunut mediataiteilija. Hänellä on monialainen osaaminen ja koulutus eri taidelajien alueelta. Installaatioteostensa lisäksi hän esiintyy audiovisuaalisena taiteilijana livekonserteissa sooloartistina ja erilaisten kokoonpanojen kanssa. Hänen teoksiaan ja esityksiään on ollut esillä 23 eri maassa.

Liput tapahtumaan Ticketmasterista.

Lisätiedot verkkosivulta Kymisinfonietta.fi

Aaltoja! Valoja ja ääntä -festivaalin verkkosivut

Kuvassa Olari Elts
Olari Elts, kuva: Kaupo Kikkas
Kuvassa Joonatan Rautiola
Joonatan Rautiola, kuva: Hanna Koikkalainen