Vaka-Blogi: Tervetuloa Eskariin!

Julkaistu 01.08.2023 Kirjoittajalta Pia Eskola

Lue ja näe elokuun blogissa Hakalan koulun esiopetuksessa lukuvuonna 2022-2023 olleiden lasten kokemuksia kivoista asioista ja hetkistä esiopetusryhmässä.

Samalla saat vihiä siitä, mitä kysymyksiä ensi viikolla esiopetuksen aloittavien lasten mielissä liikkui kesän alussa.

Lasten ajatukset ja piirrokset on koonnut varhaiskasvatuksenopettaja Helena Tuomela, jolla on vankka 20 vuoden esiopetuskokemus. Helena valottaa hieman myös sitä, miltä opettajasta tuntuu aloittaa uusi esiopetusvuosi. Blogin kuvituksen, lasten piirustuksista, on viimeistellyt Riikka Tidenberg varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuriopettaja.

TERVETULOA ESKARIIN!

Hakalan koulun esiopetuksessa lukuvuonna 2022-2023 olleilta lapsilta keräsimme ajatuksia ja huomioita menneestä esiopetusvuodesta. Lapsilla oli paljon kerrottavaa ja lapset täydensivät kertomaansa kuvilla. Lasten huomiot ja kuvat työstettiin lopulta vihkoseksi asti.

Lapset vastasivat ”Mitä eskarissa on kivaa?” -kysymykseen:

”Oli kivaa kun oltiin usein ulkona takametsässä, ja siellä rakentelimme majoja ja kiipeilimme.”

”Opettajat olivat kivoja.”

”Askartelimme ja maalasimme kivoja juttuja.”

”Liikuntasalissa oli renkaat, jossa saimme roikkua ja tehdä temppuja.”

”Saatiin myös pelata sählyä ja jalkapalloa liikuntasalissa.”

”Tehtävät olivat kivoja.”

”Oli kiva oppia kirjaimia ja numeroita.”

”Saatiin pelata IPadilla ekapeliä ja muita mukavia pelejä.”

”Ompeleminen oli hauskaa. Ompelimme omia pikku pehmoeläimiä”

”Saimme myös ommella oikealla ompelukoneella.”

”Rakentelimme usein majoja sisällä patjoista ja tyynyistä.”

”Leikkiä leluilla yhdessä toisten kanssa.”

”Ulkoilu oli kivaa, kun saimme pelata futista ja koripalloa.”

”Parasta oli, kun saimme uusia kavereita.”

Hakalan esiopetuksen tulevat eskarilaiset kävivät kevään 2023 lopussa tutustumassa esiopetukseen. Esittelimme heille ryhmässä kootun vihkosen ja he saivat esittää kysymyksiä nykyisille eskareille. He esittivät kysymyksiä aiheista, mikä mietityttää, arveluttaa tai jännittää eskarin aloittamisessa.

Lapset esittivät seuraavalaisia kysymyksiä:

”Missä on wc tai ruokala?”

”Onko esiopetuksen piha aidattu?”

”Tarviiko pukea kuriksia?”

”Saako olla ilman aikuista pihalla?”

”Pitääkö syödä kaikki ruoka?”

Lapset eivät ole ainoita, jotka jännittävät tai pohtivat esiopetuksen aloittamista. Ensimmäisinä päivinä myös esiopetuksen opettajan vatsassa kihelmöi. Se kertoo, että opettajaakin vähän jännittää. Opettaja miettii, että mistä löytää ideat esiopetusvuoden toimintaan. Vuosien varrella on opettaja oppinut enemmän luottamaan lapsilta tuleviin ideoihin ja lasten näkemyksiin. Esiopetuksen opettajan työssä on erittäin mukava tutustua uusiin lapsiin ja perheisiin. Opettajaa ilahduttaa tavata myös tuttuja vanhempia edellisiltä vuosilta. Jokainen alkava eskarivuosi on erilainen, mikä säilyttää mielenkiinnon esiopetuksen opettajan työhön.

On mukava jatkaa opettajana Hakalan esiopetuksessa lukuvuonna 2023-2024.  Hakalassa on mahdollisuus toimia sisätiloissa ja eskarin lähimetsissä, missä riittää paljon mielenkiintoista ihmeteltävää. Onnistuneet hetket lasten kanssa eivät ole tilasta tai paikasta kiinni, vaan siitä, onko opettajana onnistunut luomaan tunnelman, jossa uskalletaan toimia ja innostua.