Sunilaan kunnostettu kuntorata avataan

Julkaistu 25.08.2023

Sunilan vanhan kuntoradan kunnostaminen on saatu päätökseen ja rata avataan virallisesti lauantaina 26.8. Alvar Aalto -viikon avajaisten yhteydessä.

Kotkan kaupunki sai vuonna 2022 Etelä-Suomen aluehallintovirastolta 49 700 euron avustuksen Sunilan vanhan kuntoradan kehittämiseksi luonnossa liikkumista tukevaksi kokonaisuudeksi. Avustus myönnettiin Luonnon virkistyskäyttöön tarkoitetun liikuntapaikkarakentamisen määrärahasta.

Sunilan vanhan kuntoradan kunnostaminen alkoi jo talvella 2022, kun Stora Enso teki omistamallaan alueella metsän raivaustöitä. Avustuspäätöksen jälkeen kaupunki pääsi aloittamaan kuntoradan pohjan raivaustyön ja pintojen kuorinnan reitin osalta.

Kuntoreitin lähelle Sunilan urheilukentän puolelle rakennettiin samalla monipuolinen ulkokuntovälinekokonaisuus, jonka toivotaan lisäävän alueelle liikkumaan tulevien määrää myös lähiympäristöstä.

Yli 20 vuotta sitten käytössä ollut vanha kuntorata sijaitsi Sunilan urheilukentän ja tehdasalueen välissä ja ulottui lähelle Sunilan Pirttiä, jota ylläpitää urheiluseura Sunilan Sisu ry.

Sunilan kuntorata ja Pirtti
Uudistettu kuntorata lähtee metsään Sunilan Pirtin vierestä.

Reitti on kulkenut aikanaan Sunilan Pirtin kautta ja tämä osuus haluttiin ottaa uudestaan mukaan kokonaisreittiin. Kunnostetulle kävelyreitille tuli pituutta noin kaksi kilometriä.

Kuntoradan valaistus on toteutettu nykyaikaisella menetelmällä, jossa valaisimien toimintaa voidaan säädellä liikennetilanteen mukaan. Näin voidaan saada säästöjä sähkönkulutuksessa ja vastata samalla toiveisiin valosaasteen vähentämisestä.

Valaisimissa olevien liike- ja hämärätunnistimien avulla pystytään reaaliaikaisesti seuraamaan katuvalaisimien ympärillä olevaa liikennettä ja säätelemään automatisoidusti valaistuksen kirkkautta tilanteen mukaan.

Uusien sensorien avulla valaistusta voidaan himmentää, kun alueella ei ole liikennettä esimerkiksi öiseen aikaan ja vastaavasti kirkastaa kävelijöiden lähestyessä.

Syksyn 2023 aikana urheilukentän ja leikkikentän viereen rakentuu myös pieni muotoinen ulkokuntosali, joka täydentää kuntoradan kokonaisuutta.