Kymenlaakson Jäte: Muutoksia jäteastioiden tyhjennyksiin

Julkaistu 29.06.2023

Kotkassa vaihtuu jätteenkuljetusten urakkakausi 1.7. Urakkakauden vaihdos vaikuttaa asuinkiinteistöjen loppujäteastioiden sekä bio- ja pakkausjäteastioiden tyhjennyksiin.

Kotkan ja Pyhtään jätteenkuljetukset yhdistyvät heinäkuussa samaan kuljetusalueeseen, jossa jäteastioita tyhjentävät osin samat jäteautot. Uusien ajoreittien vuoksi jäteastioiden tyhjennyspäivät ja/tai -viikot muuttuvat useimmilla kiinteistöillä. Lisäksi tyhjennysväli voi olla tilapäisesti totuttua pidempi tai lyhyempi.

Heinäkuun kuljetusmuutokset vaikuttavat lähes kaikkien kotkalaisten jätehuoltoon eli yli 10 000 kiinteistöön, joista noin 800 on taloyhtiöitä.

Jätelaki siirtää myös asuinkiinteistöjen pakkausjätteet kunnan järjestämään kuljetuksiin

Osalle kiinteistöistä tulee muutoksia myös sen vuoksi, että Kymenlaakson Jätteen tyhjennettäväksi siirtyvät uuden jätelain mukaisesti 1.7. alkaen kaikki taajamien asuinkiinteistöjen pakkausjäteastiat. Tällä hetkellä Kymenlaakson Jäte järjestää Kotkassa kuljetukset loppujätteille, biojätteille ja muovipakkauksille. Sen sijaan kartongin, lasin ja metallin kuljetuksia asuinkiinteistöt ovat voineet tilata tähän asti joko Kymenlaakson Jätteeltä tai yksityisiltä kuljetusyrityksiltä. Tyhjennyksiä ei voi tilata yksityisiltä yrityksiltä 30.6. jälkeen.

Koska pakkausjätteille on erillisiä jäteastioita pääasiassa taloyhtiöissä, myös niitä koskeva kuljetusmuutos koskee käytännössä enimmäkseen taloyhtiöitä. Jätehuoltomääräysten mukaan pakkausjätteille pitää olla erilliset jäteastiat taajamien asuinkiinteistöillä, joissa on 5 asuntoa tai enemmän. Pienemmät taajamien taloyhtiöt ja omakotitalot voivat halutessaan liittyä Kymenlaakson Jätteen järjestämään pakkausjätteiden kuljetuksiin. Pientalot voivat viedä pakkausjätteensä myös ekopisteille.

Tulevista tyhjennyksistä lähetetty kirjeet kotitalousasiakkaille ja tiedotteet isännöitsijöille

Loppujäteastioiden ja pakkausjäteastioiden tyhjennykset käynnistyvät uudella urakkakaudella viikolla 27, mutta tyhjennysten alkaminen riippuu tyhjennysvälistä ja kiinteistön sijainnista. Biojäteastiat tyhjennetään ensimmäisen kerran viikkojen 27–29 aikana.

Kymenlaakson Jäte on lähettänyt kotkalaisille kotitalousasiakkaille ja jätekimppojen vetäjille kirjeet loppujäteastioiden tyhjennyksiä koskevista muutoksista. Kirjeet postitettiin 19.6. Kirjeessä kerrotaan loppujäteastian tyhjennysväli, tyhjennyksen viikonpäivä sekä viikko, jolla ensimmäinen tyhjennys tapahtuu.

Isännöitsijöille on lähetetty tiedotteet taloyhtiöiden jätteenkuljetuksia koskevista muutoksista. Isännöitsijän velvollisuutena on huolehtia, että taloyhtiössä on kaikki jätehuoltomääräysten edellyttämät jäteastiat ja niistä on ilmoitettu Kymenlaakson Jätteelle. Lisäksi taloyhtiöissä on huolehdittava asukkaiden ohjeistamisesta, jotta astioita osataan käyttää ja täyttää oikein.

Jäteastiat tyhjentää Kymenlaakson Jätteen urakoitsijana L&T Ympäristöpalvelut. Lisäksi pienessä osassa taloyhtiöitä käytettävien jätekonttien, syväkeräyssäiliöiden ja puristimien tyhjennykset hoitaa Jätehuolto E. Parkkinen. Jätteenkuljetusten asiakaspalvelun ja laskutuksen hoitaa Kymenlaakson Jäte, kuten tähänkin asti.

Kymenlaakson Jätteen järjestämään kuljetukseen kuuluvien jäteastioiden tyhjennyshinnat päättää Kymen jätelautakunta, joka on toimialueen jätehuoltoviranomainen. 1.7. voimaan tulevat tyhjennyshinnat on vahvistettu jätelautakunnan kokouksessa 25.5. ja ne löytyvät myös Kymenlaakson Jätteen nettisivujen hinnastosta: Kymenlaaksonjate.fi/hinnasto

Jätteenkuljetuksissa kiireinen kesä – verkkoasiointia suositellaan

Kymenlaakson Jäte käynnistää heinäkuussa uusia jätteenkuljetuksia yhteensä 9 kunnassa, joten yhtiön asiakaspalvelussa on tulossa kiireinen loppukesä. Jos kiinteistön jätehuoltoasiat edellyttävät yhteydenottoa kesäaikana, asiakkaita pyydetään mahdollisuuksien mukaan käyttämään verkkoasiointia sekä varautumaan tavallista pidempiin vastaus- ja käsittelyaikoihin. Verkkoasioinnin lomakkeet löytyvät osoitteesta: Kymenlaaksonjate.fi.

Uusimmat tiedot kaikista heinäkuussa käynnistyvistä jätteenkuljetuksista löytyvät (1.7. alkaen) osoitteesta Kymenlaaksonjate.fi/kuljetukset2023