Vaka-Blogi: Päiväkotielämä on tärkeä osa lapseni arkea

Julkaistu 14.04.2023 Kirjoittajalta Pia Eskola

Vaka-blogin kirjoittaja on tällä kerralla neljän lapsen äiti Henna Iisakkala.  Henna työskentelee sairaalamaailmassa laitoshuoltajana. Hän pitää paljon sisustamisesta sekä pihalla touhuamisesta. Lempi vuodenaika Hennalla on kevät, kun luonto alkaa heräilemään talvesta ja hän pääsee kukkien istutushommiin.

”Tällä hetkellä lapsistani kolmas on viiskarina päiväkodissa.

Päiväkotielämä on tärkeä osa lapseni arkea. Näkee kavereita, pääsee leikkimään ja kokemaan erilaisia juttuja yhdessä kavereiden kanssa. Päiväkodissa ulkoillaan paljon. Hiihto on yksi, josta olen positiivisesti yllättynyt, että lapseni pääsi senkin kokemaan päiväkotikavereiden kanssa. Metsäretkiltä tulee yleensä  kotiin paljon kerrottavaa. Milloin on laskettu mäkeä, milloin on ollut tehtävärasteja tai on kerätty tammenterhoja. Lisäksi retkillä on ollut paljon muuta kiinnostavaa tekemistä.

Henkilökunnan kanssa yhteistyö sujuu. Kommunikointi on sujuvaa sekä rakentavaa. Itse pidän tärkeänä, että voin jättää lapseni luottavaisin mielin hoitoon tietäen, että myös lapseni huomioidaan. Henkilökunta on pääsääntöisesti pysynyt samana, näin ollen he tietävät lapseni tarpeet sekä lapseni on helpompi olla oma itsensä.

Lapseni tarpeet huomioidaan hyvin puheen kehityksen tukemisena. Puheen kehitystä harjoitellaan erilaisilla tehtävillä, lauluilla ja loruilla. Ollaan jopa kotiin saatu läksyksi tehdä tehtäviä. Lapsi tekeekin mielellään tehtäviä kotona, kun niitä on jo harjoiteltu porukassa päiväkodilla. Lasta hakiessa aina kerrotaan, kuinka lapsi on syönyt, mitä ovat päivän aikana tehneet sekä miten päivä on mennyt. Jos on ollut puolin tai toisin jotain mielen päällä tai huolta, ollaan hyvin pystytty asia käymään läpi yhdessä henkilökunnan kanssa.

Vihreän lipun päiväkodista meille on kotiutunut myös Pisara-Pirre sekä Välkky-Virtanen. Pisara-Pirre pitää huolen, ettei meillä tuhlata vettä sekä Välkky-Virtanen muistuttelee sammuttamaan turhat valot. Välillä tulee unohduksia ja on turhaan valoja päällä, tästä lapsi muistuttaa, että kuka kumma on taas jättänyt valot turhaan päälle. Energian säästön opettelu jo pienestä on ainakin meidän perheessä ollut positiivinen juttu tämän hetken energiakriisin aikana.

Kulunut päiväkotivuosi on ollut kyllä meillä oikein tautista aikaa. Vaikka kuinka muistuttaa käsienpesun tärkeydestä, niin silti meille on tullut päiväkodista mukaan, jos jonkinmoista virustautia. Huolestuttaa kuinka paljon pöpöjä lasten keskuudessa taas liikkuu. Tuntuu kuin oltaisiin kokonaan unohdettu käsien pesu ja tervehtyminen kunnolla ennen hoitoon paluuta.

Sairaspoissaoloista huolimatta meillä lähdetään joka aamu reippain ja avoimin mielin päiväkotiin. Lapsesta näkee, että hän viihtyy päiväkodissa ja se on minulle tärkeintä. Ammattitaitoinen ja läsnä oleva henkilökunta ovat meidän arjen sankareita.”