Rotta on vakiinnuttanut paikkansa asutuskeskuksissa – torjunta kuuluu kiinteistön omistajalle

Julkaistu 04.04.2022

Rotta on väriltään ruskeahko jyrsijä, joka on pituudeltaan noin 28 cm ja elinikä 1-2 vuotta. Yhden vuoden aikana naaras voi synnyttää jopa 100 jälkeläistä. Rottien hampaissa on voimaa ja ne kasvavat jatkuvasti (14 cm vuodessa), minkä takia rotat jyrsivät koko ajan jotakin, esimerkiksi puuta, muoveja, pehmeitä metalleja ja jopa betonia, välttääkseen hampaiden kasvun liian pitkiksi.

Rotta mahtuu kulkemaan noin 2 senttimetrin kokoisesta kolosta. Rotta on kaikkiruokainen yöeläin. Rotat viihtyvät maanläheisissä paikoissa, mutta välttävät liikkuessaan avoimia paikkoja. Rotat liikkuvat lähinnä ravinnon perässä, mutta tavanomaista runsaampaa rottien liikehdintää voi aiheutua myös rakennus- ja räjähdystöiden seurauksena.
Rotta on vakiinnuttanut paikkansa asutuskeskuksissa. Mutta tiedätkö, kenellä on vastuu rottien torjunnasta?

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistajan tai haltijan on tarvittaessa ryhdyttävä toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä tai yleiseltä alueelta. Asutusalueella rotat katsotaan vahinkoeläimiksi, jotka saattavat levittää ihmisiin ja kotieläimiin tarttuvia tauteja, saastuttaa elintarvikkeita sekä lisäksi aiheuttaa teknisiä vahinkoja rakennuksille.

Kotkan ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö ja ympäristönsuojelun palveluyksikkö antavat rottien torjuntaan liittyvää ohjeistusta Kotkan ja Pyhtään alueella. Kaupunki ei kuitenkaan järjestä rottien myrkytystä tai muuta torjuntaa. Ympäristöpalveluihin tulee säännöllisesti rottiin liittyviä yhteydenottoja, etenkin loppukesällä ja syksyllä.

Varsinainen rottien torjunta kuuluu kiinteistön omistajan vastuulle. Jokaisen kiinteistönomistajan on siis itse huolehdittava rottien hävittämisestä kiinteistöltään, mikäli rottia havaitaan.

Mitä asukkaat voivat tehdä torjuakseen rottia?

Ensisijaisen tärkeää on huolehtia, ettei kiinteistöllä ole rotille kelpaavaa ravintoa. Rotille kelpaavat ravinnoksi muun muassa puutarhojen antimet, kuten omenat, biojätteet sekä pihalla olevat eläinten ja lintujen ruoat. Mahdolliset ravinnonlähteet on poistettava rottien ulottuvilta. Kesäaikaan puutarhan marjat ja omenat tulisi siis kerätä talteen, eikä jättää rottien ravinnoksi. Ylimääräiset ja matoiset omenat voi kompostoida tai viedä Kotkassa sijaitsevalle Jumalniemen jäteasemalle.

Ulkona olevista lintujen tai eläinten ruokintapaikasta ei saa muodostua rottien ruokailupaikkaa. Lintujen ruokintapaikan puhtaudesta on huolehdittava säännöllisesti. Mikäli kiinteistöllä havaitaan rottia, on lintujen ruokinta syytä lopettaa.

Rottahavainnot voivat liittyä myös esimerkiksi puutteelliseen elintarvikejätteiden kompostointiin. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota elintarvikejätteiden kompostointiin ja jätehuoltokäytänteisiin. Esimerkiksi elintarvikejätteiden kompostointi on sallittu vain sitä varten suunnitellussa, haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa. Jäteastioiden kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti, etteivät rotat ole tehneet niihin reikiä. Kiinteistön jätepiste on pidettävä siistinä ja huolehdittava, ettei rotilla ole pääsyä jäteastioihin.

Talon pihapiiri ja rakennukset on hyvä käydä läpi ja varmistaa, ettei ympäristössä ole rotille suotuisia pesä- ja piilopaikkoja. Etenkin pihalla mahdollisesti olevat epämääräiset tavararykelmät sekä risu- ja lehtikasat on hyvä poistaa, etteivät rotat pesi niihin. Rakennukset kannattaa suojata rotanpitäviksi niin, ettei kivijalassa, kellareissa ym. rakenteissa ole kulkureittejä rotille.

Rottien torjuntaa voi suorittaa loukuttamalla. Loukkuja saa marketeista ja syötteinä kannattaa kokeilla esimerkiksi viljatuotteita, juustoa, keitettyä kananmunaa, kuivattuja hedelmiä ja suklaata. Loukut tulee sijoittaa niin, ettei niistä aiheudu vaaraa lapsille, kotieläimille tai muille luonnonvaraisille eläimille. Loukut on tarkastettava päivittäin. Kuolleet rotat voi hävittää sekajätteen mukana.

Rotanmyrkkyjen saatavuus on rajoitettu ammattilaiskäyttöön, koska niiden käytöstä voi aiheutua haittaa muille luonnonvaraisille eläimille tai kotieläimille. Mikäli omatoiminen loukutus ei tuota tulosta, on syytä ottaa yhteyttä tuholaistorjujaan ammattitaitoisen ja tehokkaan torjunnan järjestämiseksi. Joissain tapauksissa myös rottien torjuntaan koulutettujen rottakoirien käytöstä on hyviä kokemuksia.

Rottien torjunta on tehokkainta, kun eri ennaltaehkäisy- ja torjuntatoimenpiteet suoritetaan mahdollisimman kattavasti ja samanaikaisesti koko asuinalueella. Rottahavainnoista onkin suositeltavaa keskustella naapureiden kanssa.