Kymenlaaksossa koronatartuntoja edelleen runsaasti, tilanne sairaalahoidossa ja hoivayksiköissä huonontunut

Julkaistu 06.04.2022

Kymenlaakson koronaepidemiatilanne on edelleen vaikea. Terveydenhuollon koronatestissä käy vain osa koronatartunnan saaneista, joten todelliset tartuntamäärät ovat todennäköisesti virallisia lukuja paljon suuremmat. Viikolla 12 todettiin 2476 koronavirustartuntaa ja viikolla 13 uusia tartuntatapauksia oli 2203. Kahden viimeisen viikon esiintyvyysluku 100 000 asukasta kohti on 2888.

Kouvolan Mäkikylän jäteveden koronavirusmäärissä on lievä lasku viimeisessä mittauksessa.
”Koronatartuntamäärissä on viikoittain pieniä heilahteluita, mutta johtopäätöksiin pitää vielä suhtautua varoen. Jätevesitutkimus näyttäisi hyvää suuntaa, mutta sekään ei kerro kaikkea”, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.
”Valitettavasti vaikea koronatilanne näkyy sairaalahoidossa ja koko terveydenhuollon kuormituksessa”.

Sairaalahoidossa olevien potilaiden koronatartuntojen määrä on noussut aiemmista epidemian vaiheista. Sairaalahoidossa olevien covid-potilaiden määrä on korkea sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Sairaaloissa tällä hetkellä hoidossa olevista 51:llä on todettu koronavirustartunta. Tästä noin puolet on sellaisia, joissa koronavirustartunta on sairaalahoidon ensisijainen syy. Iäkkäiden koronaviruspotilaiden osuus sairaalahoidossa on nousussa.

Lisäksi useissa hoivayksiköissä on koronatartuntaryppäitä.

”Vaikka sairaalahoidossa ei ole tehohoitoa tarvitsevia koronaviruspotilaita, on tilanne erittäin vaikea ja vakava. On tehty paljon töitä, että näin suuret määrät potilaita saadaan sijoitettua infektioturvallisesti sairaalahoitoon. Päivystys on kuormittunut ja jatkohoitopaikkoja on vaikea löytää. Terveydenhuoltoa rasittavat lisäksi edelleen korkeat henkilöstön koronatartuntaluvut sairauslomineen”, Mäntymaa kertoo.

”Myös hoitajajärjestöjen lakko näkyy palveluissa: HUS vastaa Kymsoten alueella näytteenotto- ja kuvantamispalveluista, millä on vaikutusta Kymsoten eri palveluihin. Muun muassa covid-vastausten valmistuminen näyttää hidastuneen lakon aikana”.

Mäntymaan mukaan selvityksessä on, onko resurssien turvaamiseksi tarpeen alkaa tehdä laajempia muutoksia kiireettömään hoitoon. Viime viikkoina on jo jouduttu perumaan yksittäisiä kiireettömiä leikkauksia, eikä tilanne ole helpottanut.
”Nyt on hyvä hetki muistuttaa ihmisiä, että päivystys on tarkoitettu vain äkillisen ja kiireellisen hoidon tarpeeseen”.

Kun hakeutuu päivystykseen, tulee ensin aina soittaa Päivystysapuun numeroon 116 117.
”Jokainen voi osaltaan vaikuttaa koronatilanteeseen ja terveydenhuollon kuormitukseen. Koronarokotukset ovat erittäin tärkeä suoja koronavirustaudin vakavilta tautimuodoilta. Jokaisen on tärkeä ottaa koronarokotussuoja ohjeiden mukaisesti”.

Kymsotessa aloitettiin koronarokotusten 4. annosten antaminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti maaliskuun lopulla. Neljänsien rokotusannosten antaminen 80 vuotta täyttäneille kymenlaaksolaisille on lähtenyt hyvin käyntiin ja rokotuksiin on hakeuduttu aktiivisesti. Iäkkäiden asukkaiden 4. koronarokotukset ovat käynnissä myös hoivakodeissa. Yli 3200 kymenlaaksolaista on jo saanut 4. annoksen.

Kymenlaakson alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin, miten vaikea koronatilanne näkyy kunnissa. Koulut ja päiväkodit on pystytty pitämään auki. Henkilöstön suuret sairauslomapoissaolot kuitenkin vaikeuttavat eri toimintojen ja palveluiden toimintaa ja tilanteista selviäminen on välillä ”nuorallatanssia”. Joissakin pienemmissä kunnissa on jouduttu tekemään paljon järjestelyitä esimerkiksi ruoka- ja puhtauspalveluiden pyörittämiseksi.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä haluaa muistuttaa, että alueella on edelleen voimassa vahva maskisuositus ja vahva etätyösuositus, joka koskee myös kokouskäytäntöjä.

”Koronatilanne on vakava. Tästä huolimatta esimerkiksi suuriin katsomoihin kokoonnutaan ilman maskeja. Maskeja on syytä käyttää edelleen, käsiä pestä, oireisena pysyä kotona sekä käyttää omaa harkintaa siinä, millaisiin väentungoksiin ja tapaamisiin on järkevää osallistua”, Mäntymaa muistuttaa.