Vaka-blogi: Joulua vietetään, koska se on niin kivaa!

Julkaistu 16.12.2021 Kirjoittajalta Jaana Feldt

Joulukuun Vaka-blogissa äänessä ovat Otsolan eskarilaiset. Eskarilaiset ovat keskustelleet joulusta sekä muistelleet erityisen mukavia ja mieleenpainuvia jouluajan perinteitä.
Blogitekstin myötä Kotkan varhaiskasvatus toivottaa kaikille hyvää joulunaikaa!

Joulua vietetään, koska se on niin kivaa!

Jouluvalmistelut

Otsolan eskarilaisilla on monenlaista touhua ennen joulua. Oma huone siivotaan ja koristellaan tähtivaloilla. Joku käy mummin ja vaarin kanssa hakemassa metsästä kuusen, joka koristellaan yhdessä perheen kanssa koristepalloilla ja Fazereilla.

Pipareita ja torttuja paistetaan ja piparkakkutalo koristellaan. Saatetaan leipoa omenapiirakka, jonka päälle sokerikirjaimin kirjoitetaan Merry Christmas. Koira ja kissat saavat jouluhatut ja joulusukka laitetaan roikkumaan. Joulupukille kirjoitetaan myös kirje.

Joulun juhlaa

Jouluna käydään saunassa ja on niitä koivunoksiakin. Joku haluaisi käydä avannossakin. Kun on juhlavaatteet päällä ja tonttulakki päässä, valmistaudutaan joulupöytään. Mitä herkkuja eskarilaisten joulupöydästä löytyykään? On joulupipareita, torttuja, täytekakkua, pullaa, karkkia ja jäätelöä.

Jotta maha ei tulisi aivan kipeäksi herkuista, voisi pöydässä olla myös makaronilaatikkoa. Paistetut makkarat ja nakit ovat myös hyviä, samoin spagetti ja jauhelihakastike, nuudelit ja nugetit sekä vihreä pasta ja kanakastike, sekä ehkä myös riisipuuro, jouluporsas, porkkanalaatikko ja riisipiirakat. Juomaksi käy vadelmapillimehu, kotikalja, cokis tai glögi.

Jouluna ei ole kiire nukkumaan vaan saa valvoa pitkään. Aattona käy joulupukki. Jos pukki on sairaana, lahjat tuo tonttu kuusen alle. Mummi ja vaarikin antaa lahjoja. Mukavaa on, kun on ollut kiltti ja saa paljon lahjoja.

Yhdessä vietetty aika

Jouluna on mukava mennä mummolaan tai saada isovanhemmat omaan kotiin. Papan haudalle viedään kynttilä ja lauletaan joululauluja kirkossa. Koko perheen kanssa lasketaan mäkeä Kumparepuistossa tai luistellaan lähikentällä. Lumeen voi tehdä enkeleitä ja välillä voi mennä kasvihuoneeseen lämmittelemään.

”Hah, viime jouluna oli hauska kilpailu. Tehtiin kaksi lumilinnan muuria, minä ja isä toisella puolella, äiti ja sisko toisella. Oltiin lumisotaa niin, että tein lapiosta lingon ja heitin sillä lunta äidin päälle”.

Sisällä leikitään legoilla, varsinkin jos on lahjaksi saanut tekniikkapikkulegoja. Pelataan Unoa ja tietokonepelejä. Lopuksi juodaan teetä ja syödään pipareita äidin, isän ja veljen kanssa.

Miksi joulua vietetään?

Siksi kun se on kivaa ja saa paljon lahjoja!

”En tiedä, mutta meillä ainakin vietetään tavallisesti.”

Siksi, että on Jeesuksen synttärit.

Hyvää joulua kaikille!

Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan,
joulu joutui jo rintoihinkin.

Ja kuuset ne kirkkaasti luo loistoaan jo

pirtteihin pienoisihin.

-Sylvian joululaulu