Terveydensuojelulain maksullisuus laajenee vuosittaisella valvonnan perusmaksulla

Julkaistu 28.12.2021

Terveydensuojelulain maksullisuutta ollaan laajentamassa vuosittaisella valvonnan perusmaksulla, jota aletaan periä vuoden 2022 alusta lähtien laissa määritellyiltä toimipaikoilta ja toiminnoilta. Veroluontoisen maksun suuruus on laissa määrätty 150 euroa.

Lähtökohtaisesti valvonnan perusmaksu peritään toiminnanharjoittajilta, joiden tulee tehdä ilmoitus toiminnastaan kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Perusmaksun piiriin kuuluvat esimerkiksi hotellit, uimahallit, päiväkodit ja koulut, täsmällinen luettelo maksuvelvollisista toiminnoista on terveydensuojelulain liitteenä.
Mikäli samalla toiminnanharjoittajalla on samassa toimipaikassa useampia terveydensuojelulain mukaan ilmoitusvelvollisia toimintoja, valvonnan perusmaksu maksetaan vain yhden kerran. Sen sijaan eri toimipaikoissa olevista toiminnoista maksu peritään toimipaikkakohtaisesti.

Perusmaksun tavoitteena on parantaa kuntien terveydensuojeluvalvonnan kustannusvastaavuutta ja turvata laadukas valvonta. Aikaisemmin valvonnasta on peritty ainoastaan suoriteperusteisia maksuja, kuten tarkastusmaksuja. Suoriteperusteiset maksutuotot ovat kattaneet vain noin 10 % valvonnan kokonaiskustannuksista. Perusmaksulla tuetaan etenkin koulutuksen, ohjauksen ja neuvonnan roolia valvonnassa.

Tarkempaa tietoa perusmaksusta löytyy Valviran verkkosivuilta

https://www.valvira.fi/

Mikäli rekisteröity terveydensuojelualan toiminta on lopetettu tai se ei jatku vuonna 2022, pyydetään asiasta tekemään lopetusilmoitus 17.1.2022 mennessä. Lopetusilmoitukset tehdään ensisijaisesti sähköisesti ilmoituspalvelussa https://ilppa.fi/alkusivu

Valvontamaksuihin liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä ympäristöterveydenhuollossa omaan tarkastajaan.