Päivystyksen potilasmäärät nousussa – odotusajat pidentyneet

Julkaistu 10.12.2021

Kymsoten päivystyksen potilasmäärät ovat nousseet ja potilaat viipyvät päivystyksessä aikaisempaa kauemmin. Tämä koskee sekä Kymenlaakson keskussairaalan että Pohjois-Kymen sairaalan päivystystoimintaa.

Päivystyksessä hoidetaan kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita oireen vaatiman kiireellisyyden mukaisessa järjestyksessä. Lievemmin sairastuneiden odotusajat voivat venyä nykyisestä.

”Syynä pidentyneeseen odotusaikaan, lisääntyneen potilasmäärän lisäksi, ovat muun muassa infektio-oireisten potilaiden vaatima erityishuomio, esimerkiksi hoitajien pukeutuminen suojavarusteisiin sekä kotona pärjäämättömien vanhusten osuuden lisääntyminen ja potilaiden hoitoisuuden kasvu. Hoitajia joudutaan tarvittaessa siirtämään kiireellisempien tapausten hoitoon tarkkailualueille”, päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio sanoo.

Henkilö otetaan hoidettavaksi päivystyksessä, jos hoitoa ei voi kiireellisyyden vuoksi siirtää seuraavaan päivään tai viikonlopun yli tai jos kiireellisen hoidon toteutuminen muualla on epävarmaa. Hoidon kiireellisyyttä arvioitaessa otetaan huomioon henkilön terveydentila, toimintakyky sekä sairauden tai vamman ennakoitavissa oleva kehitys.

Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa ja hoitopaikan valinnassa noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) laatimia valtakunnallisia kiireellisen hoidon perusteita. Kiireettömämmät vaivat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemilla.

Kymsoten terveysasemilla ja infektiovastaanotoilla on arkipäivisin kiireaikoja.

Pelkän sairauslomatodistuksen tarpeessa olevien toivotaan välttämään päivystykseen hakeutumista. Kymsote kehottaa Kymenlaakson alueen työnantajia harkitsemaan muutoksia sairauslomakäytäntöihin. Erityisesti kehotetaan tarvittaessa laajentamaan ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä. Työnantajien tulisi suosia ohjeita, joissa työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle, ilman lääkärintodistusta, esimerkiksi 3–7 päiväksi.

Päivystykseen tulee edelleen hakeutua, jos arvioi olevansa päivystyshoidon tarpeessa

Ennen päivystykseen hakeutumista Kymsote toivoo asiakkaan tekevän etukäteen oirearvion Omaolo-palvelussa (omaolo.fi) tai soittavan Päivystysapuun puhelinnumeroon 116 117 ja nauhoitteen ohjeiden kuuntelemista ja noudattamista.

Päivystysapu 116 117:n sairaanhoitaja:

  • määrittää hoidon tarpeen ja kiireellisyyden ja tarvittaessa antaa kotihoito-ohjeet, jos vaiva ei vaadi käyntiä päivystyksessä.
  • kertoo, onko tarvetta hakeutua päivystykseen.
  • ohjaa tarvittaessa sopivaan muuhun hoitopaikkaan, kuten terveysasemalle.

Hätätilanteessa soitetaan 112.

Päivystyksen odotustilat on suunniteltu yhdessä infektioiden torjuntayksikön kanssa. Odotustilassa on tärkeää noudattaa henkilökunnan antamia ohjeita sekä käyttää kasvomaskia ja käsidesiä.