Kymenlaakson koronatilanne selvästi huonontunut, vältä matkustamista ulkomaille

Julkaistu 30.06.2021

Kymenlaakso pysyy vielä perustasolla, mutta tällä hetkellä on vakava riski tilanteen huononemiseen ja kiihtymisvaiheeseen siirtymistä pohditaan tarkasti.

Erityisesti vedotaan kymenlaaksolaisia välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille.

Koronatilanne Kymenlaaksossa on viimeisen kahden viikon aikana kehittynyt selvästi huonompaan suuntaan. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä pohti tänään erittäin pitkään, onko alueen syytä siirtyä kiihtymisvaiheeseen. Tilannetta arvioidaan tarkasti ja koronakoordinaatioryhmä kutsutaan tarvittaessa koolle jo ennen ensi viikon kokousta.

Kymenlaaksolaisia kehotetaan ottamaan huonontunut koronatilanne vakavasti, sillä riski koronatilanteen nopeasta pahenemisesta alueella on todellinen.

Uusien tartuntojen määrä Kymenlaaksossa on lisääntynyt selvästi. Kymsoten tilastojen mukaan on ajalla 15.–28.6. todettu 55 uutta tartuntaa, ja päivittäinen tartuntamäärä on viikon sisällä noussut keskimäärin yli viiteen tartuntaan päivässä. Suurin osa tartunnoista liittyy ulkomaanmatkaan (36,4 %). Tämän lisäksi tartuntoja on saatu liittyen baareihin, ravintoloihin ja yökerhoihin (10.9 %), saman verran tartuntoja on saatu lähipiiristä. Avoimien tartuntalähteiden osuus on noin 15 prosenttia eli jäljitettävyys on noin 85 prosenttia. Positiivisten koronanäytteiden osuus otetuista näytteistä on noussut 1,5 prosenttiin.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku ajalla 15.–28.6. on 33,5 tapausta 100 000 asukasta kohti. Vertailun vuoksi edeltävän kahden viikon aikana eli 1.-14.6.2021 todettiin 19 uutta koronatapausta ja ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti oli 11,7.

Tänään Kymenlaaksossa on todettu kymmenen uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on kolme potilasta.

Huomioitavaa on, että koronatilanne ei kuormita terveydenhuoltoa vain sairaalahoitoa vaativien potilaiden osalta vaan myös mm. tartunnanjäljitys vaatii huonontuneessa tilanteessa enemmän henkilöstöä ja kesäajasta huolimatta koronarokotukset ovat käynnissä eri puolilla Kymenlaaksoa.

Ulkomaanmatkoihin liittyvistä tartunnoista vain osa on tullut Pietarin EM-otteluihin liittyviltä matkoilta. Kymenlaaksossa todetaan nyt lähes päivittäin tartuntoja, jotka liittyvät Venäjälle matkustamiseen. Tartuntoja on saatu myös liittyen muuhun ulkomaanmatkailuun niin lentäen kuin laivamatkoihinkin. Tartuntoja on levinnyt myös muun muassa työpaikoilla, urheillessa ja terasseilla.

Koronaviruksen on huomattu tarttuvan aiempaa herkemmin ja tartuntaketjujen lähtevän aiempaa nopeammin liikkeelle. Todennäköisyys koronaviruksen deltavariantille on ilmeinen, vaikka vahvistettua varianttitietoa ei olekaan.

Tartuntoja on tasaisesti 20-60-vuotiaiden ikäryhmissä. Koronatartunnat keskittyvät erityisesti Kouvolaan, jossa on kahden viikon tarkastelujaksolla todettu 36 uutta koronatartuntaa. Kotkassa tartuntoja on todettu 14 sekä Haminassa, Virolahdella, Miehikkälässä ja Pyhtäällä yhteensä viisi.

”Tilanne on huonontunut ja vakava. Vaaran merkit ovat ilmassa, eikä ohjeita ja suosituksia saa ottaa kevyesti. Yksilön vastuullinen käyttäytyminen on ratkaisevaa siinä, jatkuuko suuntaus huonompaan ja onko Kymenlaakso kesällä kiihtymisvaiheessa. Maskeja pitää edelleen käyttää samoin kuin huolehtia käsihygieniasta ja testiin hakeutumisesta. On ollut merkkejä siitä, että kuvitellaan jo, ettei virusta ole ja järjestetään tapaamisia töissä ja vapaa-aikoina. Edelleenkään ei voi suositella suuriin yleisötapahtumiin osallistumista”, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

”Kaikkein tärkein viesti on: älä mene ulkomaille. Tätä olemme toistaneet ja vetoamme edelleen, että kaikkea tarpeetonta matkustamista pitää välttää. Samalla pitää muistaa, että tartunnan voi saada myös omasta maasta ja Kymenlaaksosta.”

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä pohti tänään pitkään sitä, onko alueen syytä siirtyä kiihtymisvaiheeseen, sillä huonontuneen suuntauksen pelätään olevan pitkäkestoinen. Kymenlaakson sijainti rajamaakuntana on merkittävä riski. Venäjän-liikenne ja kaikki muukin ulkomaanmatkailu on ollut kevään myötä kasvussa ja kesän uskotaan lisäävän tätä liikennettä edelleen, kun Venäjän ja Suomen välillä liikutaan yhä enemmän esimerkiksi sukuloimassa ja kesämökeillä.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tarvittaessa jo ennen ensi keskiviikon kokousta, mikäli on aihetta pohtia Kymenlaakson siirtymistä kiihtymisvaiheeseen jo tätä ennen.