Vanha Kymi (ID #255)

Julkaistu 21.04.2021

EI JATKOON 

Kymi merkitsee virtaa. Kymijoki on Kotkan ja Karhulan sydänvirta. Kesäyön hämyssä pensaistossa kaikuu satakielten ihana konsertti, vesilinnutkin palaavat kotiinsa. Puut loistavat syksyn värein ja varistavat lehtensä maan suojaksi. Talvisin virrassa pulahtelee koskikara. Kevään hankeen painuvat saukon jäljet. Joessa on niin talven kirpeys kuin kevään tuoksu.

Elämä, asutus ja elinkeinotoiminta on syntynyt alueelle oleellisin osin Kymijoen varaan. Kymijoki on mahtava virta ja erityinen ekologinen ympäristö, joka syntyi jääkauden jälkeen. Siihen kuuluvat ikimetsät, niin virtojen ja rantojen eläimet kuin kasvit. Valitettavasti olemme pääosin menettäneet alkuperäisen ja aidon Kymijoen. Virran rannalla on vähäisiä rippeitä aidoista elinympäristöistä ja rikkaasta luonnosta. Erilaisin ”hankkein” ja rakentamisella sekä luonnon raivaamisella Kymijoen luonto köyhtyy ja katoaa pala palalta. Meillä ei ole vielä edes velvoitetta ympäristötuhojen kompensointiin.

Luonnon katoaminen on vahinko itsessään. Ihmiselle vahinkoa syntyy siitäkin, ettemme voi nähdä, kuulla ja ymmärtää millainen alkuperäinen Kymijoki oli. Haluaisimmeko Kymin taantuvan hiljaiseksi joeksi tai muoviseksi huvipaikaksi? Olemme kadottamassa merkityksiä Kotkan ja Karhulan identiteetin ytimessä. Hävinneitä eläin ja kasvilajeja tai elinympäristöjä on liki mahdoton palauttaa. On toimittava juuri nyt.
Vanha Kymi toteutetaan määrittelemällä, suojelemalla ja mahdollisesti ennallistamalla alue Kymijoen varrelta. Ensivaiheessa kartoitetaan Kotkan kaupungin omistamien maa-alueiden käyttö tähän tarkoitukseen. Alue määritellään siten, että se laajuudeltaan mahdollistaa aidon luonnontilaisen elinympäristön säilymisen. Ihanteellinen tilanne olisi, jos alueeseen kuuluisi joen saaria tai niemekkeitä. Alueella ei harjoiteta luonnon eläinten tai kasvien häirintää.

Vanha Kymi-toimintaan kuuluu myös alkuperäisen luonnon sekä luonnon ennallistamis- ja suojelutoiminnan dokumentointi ja demonstrointi eri yleisöille. Verkossa on tarjolla mm. koululaisille ja aikuisille sovellettua tietoa sekä oppimateriaalia, joka tukee esim. koulujen opetustoimintaa sekä auttaa luontoon myönteisesti suhtautuvia kansalaisjärjestöjä työssään.

IDEAN HYÖDYT

Vanha Kymi-projektin tavoite ja sen hyötyjä ovat:

Luonto
1. Säilyttää osa alkuperäistä Kymijokea.
2. Sallia luonnolle edes pieni aito elinympäristö.
3. Tuottaa eläin- ja kasvilajeille säilymisen mahdollisuus

Ihmiset
4. Antaa ihmisille ja erityisesti lapsille, mahdollisuus nähdä, kuulla, haistaa ja muutoinkin kokea alkuperäinen jokiluonto ja ymmärtää millainen se kerran oli.
5. Tukee koulujen opetusta
6. Tukee luontoa ymmärtävää ympäristötyötä
7. Ylläpitää Kotkan ja Karhulan kulttuurista identiteettiä
8. Mahdollistaa luonnon kauneuden näkeminen ja muu kokeminen
9. Vähentää luonnon katoamiseen liittyvää ympäristöahdistusta säilyttämällä edes pala aitoa luontoa.

Kotkan kaupunki
10. Parantaa Kotkan julkisuuskuvaa ja toteuttaa kaupunkistrategiaa toimimalla reilusti ja rakkaudella luontoa kohtaan.
11. Vanha Kymi auttaa puistotoimea toiminnan kehittämisessä tavoiteltaessa luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja palauttamista.

Koko Suomi
12. Tuottaa malliratkaisu maakuntaan ja valtakunnallisesti hyvästä ympäristöpolitiikasta

MAHDOLLISET YHTEISTYÖKUMPPANIT

Kotkan kaupunki

Koulut / opetustoimi

Luontoon myönteisesti suhtautuvat kansalaisjärjestöt

Mahdollisesti maanomistajat, jotka osallistuvat hankkeeseen

Vastuulliset yritykset – ennallistaminen, dokumentaaristen aineistojen tuottaminen.

IDEAN JÄTTI: Juhani Pekkola

VASTAUS:

Kiitos ideastasi ja osallistumisesta Kotkan kaupungin ensimmäisen osallistuvan budjetoinnin kokeiluun. Valitettavasti ideasi ei edennyt jatkoon osallistuvassa budjetoinnissa. Kotkan kaupungin asiantuntijat ovat perehtyneet ideaasi ja arvioineet sen osallistuvan budjetoinnin arviointikriteerien perusteella. Arviointikriteerit löytyvät täältä: Arviointikriteerit

Ideaa ei voida toteuttaa, koska sen kustannukset ylittävät osallistuvalle budjetoinnille varatun määrärahan (15 000 euroa/alue). Vaikka emme pysty tällaista kokonaisuutta edistämään osallistuvan budjetoinnin puitteissa, olemme iloisia, että nostit asian esiin. Luonnon monimuotoisuus on vähentynyt ja vähenee, joten aihe on erittäin tärkeä ja ajankohtainen.

Ympäristöministeriöltä on mahdollista hakea KuntaHelmi-rahoitusta, joka on tarkoitettu konkreettisiin toimiin kohteiden luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Kaupunki on edellisessä haussa saanut avustusta, joka käytetään vuosina 2021-2022. Syyspuolella on avautumassa haku, jossa myös järjestöillä on mahdollisuus hakea rahoitusta.