Kiellä DRM (ID #268)

Julkaistu 21.04.2021

EI JATKOON 

DRM (Digital Rights Management) pitäisi kieltää.

IDEAN HYÖDYT

Auttaa Kotkan GNU/Linux -käyttäjiä.

VASTAUS:

Kiitos ideastasi ja osallistumisesta Kotkan kaupungin ensimmäisen osallistuvan budjetoinnin kokeiluun. Valitettavasti ideasi ei edennyt jatkoon osallistuvassa budjetoinnissa. Kotkan kaupungin asiantuntijat ovat perehtyneet ideaasi ja arvioineet sen osallistuvan budjetoinnin arviointikriteerien perusteella. Arviointikriteerit löytyvät täältä: Arviointikriteerit

DRM (lyhenne sanoista Digital Rights Management, suom. digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta) on yleisnimi tekniikoille, joilla pyritään rajoittamaan sitä, mitä tietokoneen tai muun vastaanottimen käyttäjä pystyy DRM-suojatulle datalle tekemään saadessaan käsiinsä tällaista dataa. DRM-tekniikka saattaa asettaa rajoituksia esimerkiksi datan edelleen lähettämiselle, tallentamiselle ja kopioimiselle.
DRM-tekniikoiden sovellusalueita ovat muun muassa tekijänoikeuden alaisen musiikin, elokuvien ja tietokoneohjelmistojen kopioinnin esto sekä liikesalaisuuksien suojaaminen teollisuusvakoilulta.

Esimerkkejä:
Käyttäjä lataa DRM-suojatun musiikkikappaleen internet-musiikkikaupasta. DRM-suojaus estää häntä kopioimasta kappaletta eteenpäin tai soittamasta sitä muilla kuin musiikkikaupan omalla soitinohjelmalla.
IT-yrityksen työntekijä lähettää toiselle työntekijälle DRM-suojatun sähköpostiviestin, joka sisältää tietoja tulevasta tuotejulkaisusta. Lähettäjä merkitsee viestin luottamukselliseksi, jolloin sähköpostiviestin vastaanottaja ei pysty tulostamaan sitä, eikä kopioimaan siitä tekstiä leikepöydälle, saati lähettämään viestiä eteenpäin. On kuitenkin huomion arvoista että kuvan tai tekstin suojaaminen tällä tavalla on hyvin helposti kierrettävissä ilman erityistä tietotekniikan tuntemustakin

Rikosalain Luku 49, pykälä 3 määrittelee DRM-suojauksen ohituksen rangaistuksen.