Digitaalinen talkkarineuvoja (ID #239)

Julkaistu 15.04.2021

EI JATKOON  

Kaupunki palkkaa yli 65-vuotiaille eläkeläisille digitaalisen neuvojan, jonka voi puhelimitse kutsua kotiin neuvomaan älypuhelimen, tietokoneen ja padin ym. käytössä sekä sosiaalitoimen, terveydenhoidon, pankkiasioinnin ja esim. sosiaalisen yhteydenpidon teknisissä kysymyksissä. Henkilö, joka täksi ”digitaaliseksi talkkariksi” palkataan, on esim. toistaiseksi työtä vailla oleva, alle 30-vuotias täysi-ikäinen, XAMK-koulutuksen läpikäynyt  ja Kotkassa kirjoilla oleva digi-osaaja. Hänen palkkionsa olisi noin 25 000 €/vuosi ja kaupungin työnantajamenot olisivat ilmaisesti suunnilleen saman verran.

Hyötynä olisi digitaalisten palveluiden käytön lisääntyminen eli digitaalisen osaamisen hyödyn ymmärtäminen ikääntyvän kotkalaisväestön keskuudessa ja yhden ahkeran kotkalaisnuoren työllistäminen. Tulevaisuudessa XAMK:in imussa tulevat yritysryppäät voisivat ottaa huolehtiakseen tämän kaupungin ”digitaalisen talkkarin” palkkaamisen ja sen kustannukset. Kotka digi-lentoon!

IDEAN HYÖDYT

Ks. myös ylempi osio.

  • Digitaalinen osaaminen ja digitaalisten palveluiden käytön sujuvoitumien eläkkeellä olevien yli 65-vuotiaiden kotkalaisten keskuudessa.
  • Kaupungintaloudelle ajan myötä säästöpotentiaalia digi-palveluiden käytön kasvaessa muiden (kalliimpien) palveluiden suhteellisesti vähetessä.
  • Kotkalaisen nuoren työllistyminen digi-tehtäviin.
  • Opiskelijanuorten ja eläkeläisten mielentilan koheneminen: ”Myä yhes!”
  • Kotka ”digi-talkkarin” palkkaamisen esikuvaksi koko Suomelle eli suunnaton PR-voitto Kotkalle ja eteläiselle Kaakonkulmalle.
  • Iltapäivälehtien myynnin kasvu ainakin eteläisessä Kaakkois-Suomessa.
  • Pääsy MTV:n uutiskevennykseen ja kenties Yleisradion Kansanradioon (Peetä ja Ärrää!).
  • Vanhusten, joita kotkalaisista on yhä isompi osa, elämä ja sosiaaliset kontaktit ja hyväksytyksi tulemisen tunne kasvaisivat.

MAHDOLLISET YHTEISTYÖKUMPPANIT

XAMK ja digi-alan yritykset sekä yhteisöt sekä tietenkin kaupunki ja sen asukkaat, etenkin vasta valmistuneet opiskelijat ja eläkkeellä olevat.

IDEAN JÄTTI: Eero Miettinen

VASTAUS:

Kiitos ideastasi ja osallistumisesta Kotkan kaupungin ensimmäisen osallistuvan budjetoinnin kokeiluun! Valitettavasti ideasi ei edennyt jatkoon osallistuvassa budjetoinnissa. Kotkan kaupungin asiantuntijat ovat perehtyneet ideaasi ja arvioineet sen osallistuvan budjetoinnin arviointikriteerien  perusteella. Arviointikriteerit löytyvät täältä: Arviointikriteerit

Ideaa ei voida toteuttaa, koska sen kustannukset ylittävät varatun määrärahan (15 000e). Kotkassa tarjotaan digiapua monen eri organisaation toimesta. Kotkan kaupungin asiakaspalvelupiste Ruorissa on asiakaskone ja mahdollisuus digiapuun. Lisäksi kirjastoilla on tarjolla digiapua. Listaus digiapuapaikoista löytyy mm. https://www.kumppanuustaloviikari.fi/digiopastuspaikatkotkahaminaloviisa. Digiapua on mahdollista saada myös kotiin esimerkiksi Korttelikotiyhdistykseltä hintaan 10 euroa/käynti.

Vaikka idea ei tällä kertaa etene osallistuvan budjetoinnin kautta, olemme saaneet arvokasta tietoa ja palautetta siitä, millaisia asioita Kotkaan toivotaan ja tarvitaan.