Kotitalousluokat asukkaiden yhteiskäyttöön koulupäivän ulkopuolella (ID #46)

Julkaistu 11.03.2021

JATKOON, EI ETENE ÄÄNESTYKSEEN

Tyhjät kotitalousluokat viikonloppuisin tai iltaisin asukkaiden käyttöön. Mitä jos pidämme kokkikursseja kaupunkilaisille? Tilathan ovat valmiina ja tyhjänä, mutta siivous- ja valvontakuluihin tarvitaan rahaa. Ja raaka-aineisiinkin olisi ehkä hyvä saada avustusta. Hyvää ruoka; hyvä mieli, hauskaa yhdessä oloa ja yhteisöllisyyttä – mikäpä sen mukavampaa. Teemat voisivat vaihdella vaikkapa karjalanpiirakan valmistuksesta eri maiden ruokateemoihin.

IDEAN HYÖDYT

Kotitalousluokassa voi pitää erilaisia kokkikursseja vaikkapa eri maiden tai teemojen mukaan. Yhdessä sitten voi ruokailla ja siivota jäljet. Samalla voidaan lisätä kantakotkalaisten ja maahanmuuttajien luonnollista kanssakäyntiä ruuan ympärillä.

MAHDOLLISET YHTEISTYÖKUMPPANIT

Esim. yhteistyökumppaniksi voisi kysyä Marttoja tai vastaavia tahoja. Kuluja tulisi esim. elintarvikkeista, jotta toiminta pysyy maksuttomana. Mahdolliset kiinteistön käyttökulut.

IDEAN JÄTTI: Minni Kuisma

VASTAUS:

Kiitos ideastasi ja osallistumisesta Kotkan kaupungin ensimmäisen osallistuvan budjetoinnin kokeiluun. Asiantuntijat ovat perehtyneet ideaasi, ja se etenee jatkojalostettavaksi.

Ulkopuolisen käytön osalta tähän liittyy vaativia hygieniaan ja työturvallisuuteen kytkeytyviä näkökohtia. Tartuntatautitilanne on huomioitava erikseen. Vastuukäyttäjän puolesta paikan päällä tulee olla alan ammattilainen, joka mielellään on aina sama henkilö. Joka käyttökerran jälkeen vastuukäyttäjä tekee inventaarion laitteiden ja välineiden osalta. Hän varmistaa, että kaikki laitteet ovat niiden oikeilla paikoilla, käyttökunnossa ja puhtaat koulutyötä varten. Siivous on ehdottomasti toteutettava toiminnan jälkeen illalla jätteet mukaan lukien.

Edellä mainitut seikat huomioon ottaen aloite voidaan viedä jatkokäsittelyyn. Idean eteneminen äänestysehdotukseksi edellyttää vielä tarkentamista ja kehittämistä työpajassa. Ideaa käsitellään koko Kotkan verkkotyöpajassa, joka on tiistaina 11.5. klo 17-19 (Teams).

____________________

Ideaa kotitalousluokkien käytöstä käsiteltiin yhteistoiminnallisessa työpajassa, jonka lisäksi sen osalta on tehty lisää selvitystyötä.  Idea on oikein hyvä, mutta ei etene äänestykseen, sillä se aiheuttaa jatkuvaa käyttötalousmenoa, jota osallistuva budjetointi ei kertaluonteisuutensa vuoksi ota huomioon. Idea tukee kuitenkin erinomaisesti kaupungin tavoitteita siitä, että saataisiin kiinteistöt mahdollisimman ympärivuorokautiseen käyttöön asukkaille, joten sitä pyritään edistämään muuta kautta yhdessä opetustoimen ja toimitilahallinnon kanssa.