Mielenterveys- ja päihdepalvelut muuttavat uuteen toimipisteeseen

Julkaistu 19.02.2021

Kotkan mielenterveys- ja päihdepalveluiden poliklinikkatoiminta keskitetään Turvalantie 2:een.
Yksikössä toimivat jatkossa kaikki erikoissairaanhoidon poliklinikat mukaan lukien korvaushoitoyksikkö. Muutot toteutetaan asteittain niin, että kaikki toiminta on 3.3. siirtynyt remontoituihin tiloihin.

”Saamme nyt aiemmin hajallaan sijainneet mielenterveys- ja päihdepalvelut samaan kokonaisuuteen. Tämä helpottaa merkittävästi eri ammattilaisten yhteistyötä ja vaikuttaa siihen, että erikoissairaanhoidon asiakkaiden hoito helpottuu”, kertoo palveluesimies Riitta Vento Kymsotesta.

”Kaikki tilat tulevat moniammatillisten työryhmien käyttöön. Toteutamme pääsääntöisesti vastaanottotoimintaa ja ryhmille tarjottavia hoitomuotoja”, Vento sanoo.

Tilat ovat aiemmin toimineet A-klinikka Oy:n tiloina ja ne on todettu toimivaksi sekä sijainniltaan erinomaiseksi.

PISTE tarjoaa matalan kynnyksen päihdepalveluita

Uusissa tiloissa avataan myös aiemmin Kotkansaarella sijainnut sosiaali- ja terveysneuvonta PISTE. Samalla PISTEen aukioloaikoja lisätään ja palvelutarjonta lisääntyy. Tavoitteena on helpottaa palveluihin pääsyä ja tavoittaa herkästi palveluiden ulkopuolelle jääviä henkilöitä.

”Palvelu on suunnattu mielenterveys- ja päihdeongelmaisille, joille palveluihin hakeutuminen tai niissä pysyminen saattaa tuottaa haasteita”, kertoo yksikön palveluesimies Sonja Eerola.

PISTE tarjoaa kävijöilleen mm. sosiaali- ja terveysneuvontaa, palveluohjausta, C-hepatiitin pikatestausta ja hoitoa, neuvontaa ja motivointia hoitoon sekä ohjausta oikean hoidon piiriin ja apua sinne pääsemiseksi.

PISTE on avoinna maaliskuun alusta alkaen seuraavasti:

  • maanantaina klo 11.30-15.30
  • keskiviikkona klo 11.30-15.30
  • perjantaina klo 9.30-13.30.

Aukioloaikoina on mahdollista päästä sairaanhoitajan vastaanotolle ilman erillistä ajanvarausta. Paikalla on lisäksi keskiviikkoisin sosiaalityöntekijä ja perjantaisin kokemusasiantuntija.

”Arvioimme kevään aikana, riittävätkö palvelun aukioloajat vai tuleeko meidän laajentaa palvelua. Tärkeää on asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta tuleva palaute”, Eerola sanoo.

”Kehitämme toimintaa jatkuvasti ja potilaiden hoitoon pääsyn tekeminen mahdollisimman esteettömäksi on yksi tärkeimpiä tavoitteitamme. Olemme parin vuoden aikana tehneet tietoisesti ja onnistuneesti muutosta siihen suuntaan, että Kymsotessa sekä korvaushoitoon että C-hepatiitin hoitoon pääsy olisi kaikkien sitä tarvitsevien saavutettavissa nopeasti”.

Kymsoten mielenterveys- ja päihdepalveluissa on kehitetty eri sairausryhmien hoitomalleja.  Uusi keskittynyt yksikkö antaa entistä paremman mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen. Parantamalla palvelua ja hoitoon pääsyä pyritään auttamaan mielenterveys- ja päihdeongelmaisia entistä varhemmin ja oikea-aikaisemmin.

Uusi yksikkö Kotkassa

  • Turvalantie 2

Vanhat yksiköt Kotkassa

  • Eteläinen Karjalantie 5
  • Matkakuja 6
  • Mussalontie 428
  • Kirkkokatu 3