Karhulaan on myös tulossa koronarokotuspiste

Julkaistu 19.02.2021

Kymsote on päättänyt perustaa Kotkaan toisen rokotuspisteen, joka sijaitsee Karhulassa. Parhaillaan selvitetään muun muassa Karhulan seurakuntakeskuksen tilojen soveltuvuutta rokotuspisteen käyttöön yhteistyössä Kotka-Kymin seurakunnan kanssa.

Joukkorokotusten valmistelut ovat käynnissä eri puolilla Kymenlaaksoa. Tärkeä osa joukkorokotussuunnitelmaa ovat rokotuspisteet.  Rokotuspisteiksi harkittiin alun perin terveysasemia tai kahta suurta rokotuspistettä koko Kymsoten alueelle. Rokotesaatavuus on alussa epävarmaa ja vaihtelevaa ja siksi suuria halleja tms. ei lähdetty kuitenkaan suunnittelemaan.

Rokotustoiminnan järjestämisen näkökulmasta mm. työvoima, rokotetoimitusten logistiikka ja vartiointi ovat sujuvampia, kun rokotukset keskitetään harvempiin paikkoihin. Keskittäminen mahdollistaa rokotusten nopeamman läpimenoajan. Samalla on tärkeä huolehtia, että eri kuntien asukkaat pääsevät rokotuspisteisiin.

Rokotukset käynnistyvät ainakin seuraavissa paikoissa:

Hamina:

Haminan sairaala, Reutsinkatu 1 Hamina (pääovi, entiset röntgenin tilat)

 Kotka:

Kauppakeskus Pasaatin liiketila, Kirkkokatu 7, Kotka (sisäänkäynti suoraan Kirkkokadulta, entiset Nissenin tilat)

Kouvola:
Marjoniemen terveysasema Marjoniementie 10 Kouvola

Keltakankaan terveysasema, Sairaalankaari 15 A, Kouvola

 Miehikkälä:

Miehikkälän terveysasema, Keskustie 1 A 4, Miehikkälä

 Pyhtää:

Pyhtään terveysasema, Huutjärventie 14, Siltakylä

Virolahti:

Virolahden terveysasema, Itätie 13, Virolahti

Ensimmäiseksi 85 vuotta täyttäneet

Joukkorokotukset alkavat eri puolilla Kymenlaaksoa torstaina 25.2. Ensimmäiseksi koronarokotusta tarjotaan 85 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille sekä heidän omaishoitajilleen ja samassa taloudessa asuville. Tämän ryhmän ajanvaraus alkoi vilkkaana 17.2. ja on käynnissä edelleen. Muut kymenlaaksolaiset eivät voi vielä varata koronarokotusaikoja.

 Seuraava rokotettavien ikäryhmä on 80-84 -vuotiaat, joiden ajanvaraus alkaa viikolla 10 ja rokotukset viikolla 11. Asiasta tiedotetaan myöhemmin tarkemmin ja tälle ikääntyneiden ryhmälle lähetään myös kirje, jossa annetaan tietoa koronarokotuksista ja ohjeet ajanvarauksesta. Rokotusta tarjotaan samalla myös näiden ikääntyneiden omaishoitajille ja samassa taloudessa asuville.

Kymsotessa noudatetaan kansallista koronarokotusstrategiaa ja THL:n rokotusjärjestystä. Koronarokotetta saadaan Suomeen vähitellen ja myyntiluvat asettavat ehtoja rokotteiden käytölle, minkä vuoksi rokotetta voidaan aluksi tarjota vain tietyille ryhmille.

”Joukkorokotusten suunnittelussa rokotteiden saatavuus eli määrä ja rokotevalmiste vaikuttavat kaikkeen: ketä rokotetaan ja missä. Rokotuspisteissä ei voi turvallisuussyistä rokottaa samaan aikaan eri rokotevalmisteilla. Esimerkiksi ikääntyneiden rokotukseen sopiva Pfizer-rokote on hankalimmin käsiteltävä, mikä puoltaa harvoja rokotuspaikkoja mieluiten terveydenhuollon yksiköissä”, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

”Rokotussuunnitelmaa joudutaan sopeuttamaan koko ajan muuttuvan rokotesaannin vaatimuksiin niin, että saataisiin annokset mahdollisimman nopeasti apteekin varastosta kansalaisille. Tällä hetkellä olemme käyttäneet tehokkaasti kaikki Kymenlaaksoon saadut rokotteet”.