Ensimmäiset koronavirusrokotteet ensi viikolla

Julkaistu 23.12.2020

Kymsotessa valmistaudutaan antamaan ensimmäiset koronavirusrokotteet ensi viikolla. Ensimmäisenä rokotusta tarjotaan pienelle joukolle terveydenhuollon ammattilaisia.

Kymsotessa on valmistauduttu siihen, että joulun jälkeen Kymenlaaksoon saadaan ensimmäinen erä koronavirusrokotteita. Kyseessä on pieni määrä: sata rokoteannosta. Ensimmäiseksi rokotusta tarjotaan niille terveydenhuollon henkilöille, jotka työskentelevät koronaviruspotilaiden kanssa ns. eturintamassa mm. päivystyksessä, teho- ja valvontaosastoilla, ensihoidossa tai koronapotilaiden hoitoon varatuilla osastoilla. Rokotuksia annetaan sekä Kymenlaakson keskussairaalassa että Pohjois-Kymen sairaalassa. Käytännössä rokotukset järjestää työterveyshuolto, josta Kymsotessa vastaa Pihlajalinna.

Mikäli rokote-eriä tulee ensi viikon jälkeen suunnitellusti, Kymsotessa päästään tammikuussa jatkamaan terveydenhuollon ammattilaisten rokottamista.

Kymsotessa noudatetaan Suomen koronarokotestrategiaa, jonka mukaan ensimmäisenä rokotusta tarjotaan niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat COVID-19 –potilaita ja niille, jotka työskentelevät hoitokodeissa. Heidän rokotuksensa voidaan pääosin toteuttaa tammi-helmikuussa 2021. Sen jälkeen rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen.

Koronavirusrokote tarjotaan vaiheittain koko väestölle. Rokotus on kaikille – myös terveydenhuollon henkilöstölle – vapaaehtoinen ja maksuton. Suomi tavoittelee mahdollisimman hyvää rokotuskattavuutta.

Koronarokotuksilla pyritään Suomessa ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa eli vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä.

Suomessa rokotukset aloitetaan Pfizerin ja Biontechin rokotteella, joka on saanut ensimmäisenä mRNA-rokotteena käyttöluvan Euroopan alueella, suunnitelmissa on, että myöhemmin käyttöön on tulossa myös muita rokotevalmisteita. (Lähteet: THL ja STM)