Nuortenkirjallisuuden Laivakello-palkintoehdokkaat 2020 on julkistettu

Julkaistu 13.08.2020

Vuonna 1996 perustettu Laivakello -nuortenkirjallisuuspalkinto jaetaan Kotkassa 10.9. kotkalaisen kirjallisuuden päivänä.
Laivakello on Kotkan Pekkas-Akatemian ja raumalaisen Väinö Riikkilä -seuran perustama nuortenkirjallisuuspalkinto, joka jaetaan ansioituneelle kirjailijalle vuorovuosin Kotkassa ja Raumalla. Kotkassa palkinnon jakaa nykyisin kaupungin kulttuuritoimi. Vuoden 2020 Laivakello-palkinto jaetaan Kotkan pääkirjastossa.
Kotkan kulttuurijohtajan nimeämä raati on käynyt läpi tuoretta ja tasokasta nuorisokirjavalikoimaa, ja valinnut palkintoehdokkaiksi viisi kirjailijaa.

Siiri Enoranta (s. 1987) on useasti palkittu kirjailija, joka kirjoittaa nuorten lisäksi myös aikuisille. Enorannan teokset sijoittuvat useimmiten fantasiamaailmaan, jonka aiheet kommentoivat ennakkoluulottomasti maailmaa, jossa elämme. Enorannan suosikkiaiheita ovat kuolema ja rakkaus, kaikessa moni-ilmeisyydessään. Hänen kirjoilleen tyypillistä on erityisen rikas ja elävä kieli.

Antti Halme (s. 1972) kirjoittaa nopeatempoista ja sujuvaa nuortenkirjallisuutta, sijoittaen tekstiinsä mielellään myös maagisia elementtejä. Halme työskentelee tekstin suunnittelijana mainostoimistossa, harrastaa kitaransoittoa, pitää fantasia- ja kauhukirjallisuudesta, sarjakuvista, elokuvista ja tietokonepeleistä.

Hanna Kökkö (s. 1966) kirjailijantyössä geokätköily on eräs keskeinen osa, toimien usein myös toiminnan motiivina. Kökkö on yläkoulun kieltenopettaja ja nuortenkirjailija, ja tekee myös laulusanoituksia. Hanna harrastaa mm. melontaa, lukemista ja geokätköilyä.

Roope Lipasti (s. 1970) on kirjoittanut librettoja oopperaan, näytelmän sekä romaaneja lapsille, nuorille ja aikuisille. Nuorille hän on kirjoittanut mm. viikinkiaikaan sijoittuvaa seikkailukirjallisuutta, ja vahvasti kieli poskessa kirjoitettua humoristista kirjallisuutta. Lipasti on kirjailija, jolta voi odottaa melkein mitä vaan ja silti yllättyä uutuuden äärellä.

Salla Simukka (s. 1981) on kotimaassa monesti palkittu ja kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoitamme. Hänen nuortenkirjojaan on myyty yli 50 maahan. Simukan kirjoissa on hyvin usein tärkeänä teemana rakkaus ja sen lukuisat ilmenemismuodot – hän on kirjoittanut myös mm. kolmannen vuosituhannen huonoimpia vitsejä.