Muoviton maaliskuu – kirjasto vähentää kirjojen muovitusta

Julkaistu 02.03.2020

Kotkan kaupunginkirjasto vähentää tänä vuonna kirjaston kokoelmaan hankittavien kirjojen muovitusta. Muovittomuutta on Kotkassa kokeiltu hyvin tuloksin pienellä kirjaerällä jo vuoden 2019 elokuusta lähtien.

Kirjasto on toistaiseksi vähentänyt aikakauslehtien muovitusta ja jättänyt osan lastenaineistosta muovittamatta.

Muovin vähentäminen jatkuu maaliskuussa niin, että uutuushankinnoista tunnistetaan muovittomuuteen soveltuvia aineistoluokkia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi vähemmin lainakerroin kiertävät tietokirjat sekä nopeasti vanhentuvat aineistot, joiden käyttöikä on lyhyt.

Käytön jälkeen kierrätykseen

Kaupunginkirjastoon on hankittu vuosittain noin 17 000 – 18 000 muovitettavaa nidettä, ja itseliimautuvaa kirjamuovia muovitukseen on kulunut noin 9000 metriä vuodessa.
Kirjasto selvittää kokeiluaikana perinteisiä kirjamuoveja korvaavien materiaalien käyttöä. Muovitettuja kansia ei voi laittaa paperinkeräykseen, joten muovista luopuminen helpottaa myös kokoelmasta poistettavien kirjojen kierrätystä.

Suomessa kirjastokokoelmien muovittamattomuuden pioneeri on Kuopion kaupunginkirjasto, joka jättää toistaiseksi koko uutuuskokoelmansa päällystämättä. Kotkan kaupunginkirjasto seuraa aktiivisesti Kuopion kirjastojen kokemuksia.

Säästä sivuja – käytä kirjanmerkkiä!

Kirjastot ovat muovittaneet aineistonsa, koska muovin on toivottu pidentävän kirjojen ja lehtien elinkaarta. Kirjamuovi suojaa kansia lialta, kosteudelta ja kulumiselta, mutta se ei estä kirjan sivujen likaantumista ja repeytymiä eikä kirjan varomatonta käsittelyä, kuten sivujen kääntelyä koirankorville.

Kestävän kehityksen nimissä kirjasto toivoo, että asiakkaat käsittelevät päällystämättömiä kirjoja varoen. Kokeiluaikana muoviton aineisto merkitään kirjan väliin laitettavalla liuskalla, joka sopii hyvin myös kirjaystävälliseksi kirjanmerkiksi.