Vellamossa käsityökevät

Julkaistu 28.02.2020

Tutkimuksissa on havaittu, että käsillä tekeminen parantaa ihmisen kognitiivisia taitoja ja auttaa älyllisessä kehittymisessä. Käsityöt rentouttavat ja auttavat irrottautumaan arjen kiireistä.

Merikeskus Vellamon Käsityökevään tapahtumat innostavat ja rauhoittavat käsitöiden äärelle. Tapahtumissa opitaan uusia tekniikoita, kuullaan käsitöiden historiasta ja nautitaan toisten käsityöntekijöiden seurasta.
Käsityökevään tapahtumat saavat inspiraationsa Vellamon näyttelyistä ja museoiden kokoelmien tekstiileistä sekä ajankohtaisista käsityöalan ilmiöistä.

Hylkytekstiili herää henkiin!

Keväällä 2019 Suomen merimuseossa alkoi ainutlaatuinen projekti: kallisarvoisen ja mystisen hylkytekstiilin replikointi ja uudelleentulkinta.

Kyseinen tekstiili on löytynyt 1700-luvulta peräisin olevan kauppalaivan hylystä. Laiva oli mitä todennäköisimmin matkalla Hollannista Pietariin lastiruumassaan kallisarvoisia aarteita maailmalta. Yksi hylyn aarteista ovat naisten tikatun alushameen jäänteet, joihin merimuseon tekstiiliprojekti on keskittynyt.

Ompelutapahtumassa lauantaina 29.2. klo 12-16 päästään katsomaan ja kokemaan, millaisia tekniikoita replikaprojektissa käytetään ja miltä 1700-luvun tapaan kudottu silkki tuntuu sormenpäissä. Paikalla on historiallisiin asuihin pukeutuneita ompelijoita, joiden kanssa saa keskustella aiheesta. Ompeluprojektiin tutustuminen on maksutonta.

Tapahtumaan liittyen Suomen merimuseon päänäyttelyssä järjestetään klo 14 opastettu kierros, joka tutustuttaa hylkylöytöihin. Kierros sisältyy Merikeskus Vellamon pääsymaksuun.

Naistenpäivän asiantuntijaopastus Tahdon!-näyttelyyn

Merikeskus Vellamossa juhlistetaan kansainvälistä naistenpäivää sunnuntaina 8.3. klo 14 hääpukujen ja rakkaustarinoiden parissa.
Kymenlaakson museon tekstiilikonservaattori Jaana Kataja kertoo, miten Tahdon!-näyttely tehtiin, miten esillä olevat puvut saivat muotonsa, mitä tarinoita ja tietoja näyttelyteksteihin jäi laittamatta ja mitkä ovat konservaattorin omat suosikkipuvut ja -tarinat.
Opastus kestää noin 45 minuuttia ja se sisältyy Vellamon pääsymaksuun. Ryhmään mahtuu noin 25 ensimmäistä samana päivänä lipunmyyntiin ilmoittautunutta.

Ompelupajassa valmistetaan kestositeitä

Merikeskus Vellamo järjestää yhteistyössä World Visionin ja Ommel ry:n kanssa keskiviikkona 18.3. klo 14-19.30 kaikille avoimen ja maksuttoman hyväntekeväisyyspajan, jossa valmistetaan kestosidepakkauksia Ruandan nuorille naisille. Tervetuloa mukaan ompelemaan, me tarjoamme tarvikkeet, välineet ja ohjauksen! Pajaan voi piipahtaa ompelemaan yhden tai useamman tuotteen. Aikaisempaa ompelutaitoa ei tarvita, opastamme osallistujat alkuun.
Ompelupaja on rasisminvastaisen viikon ohjelmaa.

Tietoherkussa ”Aarteita aaltojen alta”

Museolehtori Anni Shepherd kertoo keskiviikkona 25.3. klo 17 Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluvista hylkylöydöistä ja hylkytekstiilin replikoinnista museossa. Mitä hylyistä on löydetty ja mitä esineet kertovat meille 1700-luvun kauppamerenkulusta ja elämästä? Miten huonosti säilyneestä, mutta arvokkaasta tekstiiliaarteesta voidaan saada uutta tietoa replikoinnin avulla?
Tietoherkku-luento on kaikille avoin ja maksuton.

Toukokuun tietoherkussa neulonnan taitoa

Ota oma kudin mukaan ja tule kuuntelemaan keskiviikkona 6.5. klo 17, miten neulonnan taito on muuttunut vuosikymmenten aikana ja mitä kulloinkin on neulottu ja miksi.
FT, kansatieteilijä Anna Rauhala tarkasteli syksyllä 2019 valmistuneessa Neulonnan taito -väitöstutkimuksessaan neulontaan liittyneitä yksilö- ja yhteiskuntatason merkityksiä 1800-luvun lopulta nykyaikaan. Nykyisin neulominen mielletään iloa tuottavaksi harrastukseksi eikä neuleita tehdä enää vain tarpeeseen kuten aiemmin. Mitä iloa tuottavaa sinun puikoillasi Tietoherkun aikana syntyy?
Tietoherkku-luento on kaikille avoin ja maksuton.

www.merikeskusvellamo.fi