Sään ääri-ilmiöt yleistyvät – miten meidän tulisi varautua ilmastonmuutokseen?

Julkaistu 23.05.2023

Kotkassa varaudutaan poikkeuksellisiin sääilmiöihin ja nyt kaupunkilaisia pyydetään keskustelemaan äärisäistä yleisötilaisuuteen, joka järjestetään Merikeskus Vellamossa keskiviikkona 31.5. klo 17–19.30.

Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät tulevaisuudessa. Kymenlaakson alueella ilmastonmuutoksen tiedossa olevia vaikutuksia ovat mm. helle- ja kuivuusaaltojen lisääntyminen, sekä tulvien ja rankkasateiden lisääntyminen. Varsinkin talvilämpötilat tulevat nousemaan, ja talven kesto tulee lyhenemään.

Poikkeuksellisilla sään ääri-ilmiöillä voi olla monenlaisia vaikutuksia ihmisten jokapäiväiseen elämään, hyvinvointiin ja talouteen. Varautuminen ja ennakointi ovatkin ensisijaisen tärkeitä ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentämiseksi.

Suomen Akatemian kriisinhallinnan ja huoltovarmuuden tutkimusohjelma rahoittaa LONGRISK-hanketta, jonka tarkoituksena on vahvistaa kaupunkien kykyä hallita monimutkaisia ympäristöriskejä. Kotka on yksi hankkeen yhteistyökaupungeista.

LONGRISK-hanke järjestää kuntalaisille keskustelutilaisuuden Merikeskus Vellamossa toukokuun viimeisenä päivänä. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Kotkan kaupungin, Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskuksen, sekä Safer Climate-aloitteen kanssa.

Kotkalaiset mukaan keskusteluun

Tutkijat etsivät asukkaita eri puolilta Kotkaa mukaan keskusteluun. Keskustelutilaisuuteen osallistuvat saavat tietoa ilmastokriisistä ja sään ääri-ilmiöistä. Lisäksi he pääsevät pohtimaan äärisäiden vaikutuksia ja varautumisen keinoja Kotkassa. Keskustelun tuloksia hyödynnetään kaupungin varautumistyössä.

Mikä kansalaisia erityisesti mietityttää sään ääri-ilmiöihin varautumiseen liittyen?

Mitä vaikutuksia hellejaksoilla on, esim. hyvinvointiin ja terveyteen?

Miten tulisi varautua syysmyrskyihin, jotka nostattavat meriveden korkealle?

Mistä kaupunkilaiset saavat tietoa liittyen riskeihin?

Keskustelutilaisuus järjestetään keskiviikkona 31.5. klo 17–19.30 Merikeskus Vellamossa. Tilaisuuteen pitää ilmoittautua etukäteen sähköpostitse osoitteeseen viestinta@kotka.fi perjantaihin 26. toukokuuta mennessä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Lisätietoa hankkeesta: https://www.helsinki.fi/fi/projektit/longrisk/info