Kyminlinnan perinnetykin kunnostaminen sekä siirto Turunportin läheisyyteen (ID 389)

Julkaistu 14.09.2022

EI JATKOON

Kyminlinnan Linnoitusalueen perinnetykin kunnostus ja näytille asettaminen. Kyminlinnan linnoitusalueella oleva vuonna 1790 Ruotsinsalmen taistelussa uponneen fregatti Marian tykin lavetti on jo vaarallisen huonossa kunnossa ja tykkiputki itsessäänkin kaipaisi myös ammattimaista huolenpitoa. Tykki on ollut linnoitusalueen sisäpuolella 1950-luvulta asti, eikä se ole ollut suurelle yleisölle nähtävissä. Näin ollen tykillä on jo vankka sidos Kotkaan ja Kyminlinnaan. Kunnostetaan tykinputki ja tehdään sille uusi puinen lavetti. Asetetaan tykki yleisön nähtäville vaikkapa Kyminlinnan Turunportin läheisyyteen. Oheen voidaan tehdä infotaulu, jossa kerrotaan tykin ja Kyminlinnan historiasta. Vanhat tykit kiinnostavat matkailijoita ja monissa kaupungeissa ihmiset kuvauttavat itsensä tykin vieressä. Tällä saadaan näkyvyyttä Kotkalle ja Kyminlinnalle. Tykin omistaa Kymenlaakson museo. Kyminlinnan linnoitusalueen ystävät ry puoltaa tykin kunnostamista. Kyminlinnan Linnoitusalueen ystävät ry:n yhteistyökumppani on lupautunut tarjoamaan veloituksetta työpanoksen tykin kunnostamiseksi ja uuden lavetin rakentamiseen, jos materiaalikuluille löytyy rahoitus. Maakuntamuseoon oltu yhteydessä ja he ovat suostuvaisia luovuttamaan tykin lavetteineen luotettavalle taholle. Kyminlinnan Linnoitusalueen ystävät ry on valmis ottamaan ylläpitovastuuta tykistä, mikäli se siirrettäisiin kunnostettuna yleisön nähtäväksi.

Idean hyödyt

Kyminlinnan perinnetykki on vahva osa Kotkan historiaa sekä varuskunnallista ajanjaksoa v:sta 1950 vuoteen 2005. Kotkassa ei ole esillä muistomerkkiä tästä aikakaudesta. Olen varma että matkailijatkin olisivat kiinnostuneita tästä Ruotsinsalmesta nostetusta tykkiputkesta sekä look a like kaverista.

Mahdolliset yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaniyritys sekä Kyminlinnan Linnoitusalueen ystävät ry ja Maakuntamuseo.

Idean jätti Jari Launio

Vastaus

Kiitos ideastasi ja osallistumisesta Osbuun!

Kymenlaakson museo on siirtämässä Kyminlinnassa olevaa tykinputkea ja ankkuria omaan säilytystilaansa sekä vanhan lavettimukaelman lahoamisen että 1950-luvun lainasopimuksen (Puolustusvoimat) vanhentuneisuuden vuoksi. Pahoin rapautunutta tykinputkea ei voi kunnostaa tavalla, joka säilyttäisi sen historiallisen arvon, joten kyse olisi vain lavettikopion rakentamisesta. Museo tarkoittaa idean kuvauksessa mainitulla luotettavalla taholla toimijaa, joka voi uskottavasti ottaa ylläpitovastuun vuosikymmenien ajaksi, muutoin vastuu ylläpidosta hämärtyy varsin nopeasti ja paljaan taivaan alla oleva muistomerkki ränsistyy jo muutamassa vuodessa. Näistä syistä ideaasi ei voida toteuttaa, vaan tykki sijoitetaan museon asianmukaisiin sisävarastotiloihin.