”Pelkkänä korvana” on lempeä komedia hyväksytyksi tulemisesta

Julkaistu 23.02.2020

Larry Shuen kirjoittama ja Anna-Maria Klintrupin ohjaama sydämellinen komedia ”Pelkkänä korvana” sai ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 22. helmikuuta.

Charlie (Kari Kukkonen) on tavallinen, tunnollinen ja tossun alla. Ystävänsä ”Froggy” LeSueurin (Juho Markkanen) puoliksi pakottamana Charlie lähtee Britanniasta hermolomalle Amerikan syvään etelään.

Koska Charlie haluaa vetäytyä ja inhoaa vieraille puhumista, Froggy ideoi, että Charlie voi esittää ulkomaalaista, joka ei ymmärrä muiden puheesta mitään. Tämän tarinan he syöttävät majatalonsa omistajalle Bettylle (Anne Niilola) ja majatalon muille vieraille.

Kun Charlie kuulee väkisinkin asioita, jotka eivät ole tarkoitettu hänen korvilleen, syntyy melkoisen paksu soppa, jossa on monta hämmentäjää.

Betty on haltioissaan ulkomaalaisesta vieraasta, mutta pastori David Marshall Lee (Miikka Tuominen) ja Owen Musser (Jarkko Sarjanen) suhtautuvat vieraaseen epäluuloisesti. Pastorin nuori kihlattu, lapsen tasolle jääneestä veljestään Ellardista (Osku Haavisto) huolehtiva perijätär Catherine (Eeva Hautala) taas saa Charliesta hyvän kuuntelijan, koska pastoripuoliso on paljon poissa.

Pelkkänä korvana sai ilmestymisajankohtanaan Yhdysvalloissa myönteisen vastaanoton. Mm. Chicago Theater Beat kuvaili näytelmää ”hurmaavaksi komediaksi kiltteyden taiasta”. Näytelmän teemat ovat monella tavalla ajankohtaisia myös tänään.

Komedian vieraileva ohjaaja Anna-Maria Klintrup sanoo, että näytelmä on lempeä komedia, jonka kantava teema on kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi tuleminen.
”Tässä käsitellään myös ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan ja siksi se on tänä päivänäkin taas ajankohtainen”, Klintrup kertoo.
Vaikka näytelmän laji on komedia, on siinä ohjaajan mukaan myös farssimaisia piirteitä, jotka liittyvät väärinkäsityksiin ja ajoituksiin.
”Komiikka syntyy tilanteista eli henkilöt eivät ole sketsihahmoja tai uskomattomia, mutta tapahtumat ovat”.

Pääroolia, Charlieta esittävä Kari Kukkonen myöntää, että tekstin opetteleminen on ollut tällä kertaa erityisen haastavaa.
”Esityksen ensimmäisellä puoliskolla en oikeastaan puhu mitään vaan ainoastaan ilmeilen, mutta toisella puoliskolla alan sitten puhua sellaista kirjailijan keksimää ”kieltä”, joka ei sellaisenaan tarkoita yhtään mitään. Mulla meni koko joululoma tekstiä ulkoa opetellessa, mutta kun sitten päätin, mitä jotkut kummalliset sanat tarkoittavat, alkoi se sujua. Työlästä on ollut, mutta hauskaa”, Kukkonen kertoo.

https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/pelkkana-korvana/ (linkki poistunut teatterin sivustolta)