Kesätaiteilijat luovat yhteisötaidetta yhdessä kotkalaisten lasten ja nuorten kanssa, tule mukaan!

Julkaistu 03.06.2024

Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut sekä lastenkulttuurikeskus ovat palkanneet kesä–heinäkuun ajaksi kaksi kesätaiteilijaa. Eka Kosonen ja Toni Lahti toteuttavat osallistavaa yhteisötaidetta paikallisten lasten ja nuorten kanssa Karhuvuoressa ja Kotkansaarella. Molemmilla taiteilijoilla on pitkä kokemus kotkalaisten lasten ja nuorten kanssa toimimisesta työpajojen ohjaajina ja yhteisöllisten tapahtumien järjestäjinä.

Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden sekä eri toimijoiden välisissä keskusteluissa nousi talven aikana esille kotkalaisten nuorten haasteet ja kysymys, mitä voidaan tehdä, jotta kaupungin kulttuuripalvelut tavoittavat heidät paremmin. Kesätaiteilijoiden palkkaaminen on yksi niistä keinoista, joiden avulla tähän tavoitteeseen yritetään päästä.

”On mahtavaa, että meillä on mahdollisuus tavoittaa osaavien kesätaiteilijoiden kautta ihan uusia lapsia ja nuoria kulttuuritoiminnan piiriin. Toivomme, että tästä muodostuu perinne,” toteaa lastenkulttuuripäällikkö Pia Oinas.

”Kotka palkkaa kesätaiteilijoita nyt ensimmäistä kertaa. On upeaa hyödyntää taidetta työkaluna lasten ja nuorten osallisuuden lisäämiseksi. Odotamme innolla suunniteltuja projekteja ja niitä mahdollisia sivupolkuja, joita yhdessä tekeminen voi tuoda tullessaan. Tavoitteemme on antaa nuorille mahdollisuus tulla kohdatuksi yksilöinä, tutustua toisiimme ja osallistua yhdessä maalauksen toteutukseen. Ensimmäinen työ tehdään meille kesätaiteilijoillekin rakkaassa Karhuvuoressa,” kertovat Kosonen ja Lahti.

Kesätaiteilijat toteuttavat yhdessä lasten ja nuorten kanssa graffitin Karhuvuoren koulun luona sijaitsevaan alikulkutunneliin ja maalausprojektin lastenkulttuurikeskus Laivurissa. Karhuvuoren projektiin haetaan mukaan nuoria noin 13 ikävuodesta alkaen. Lastenkulttuurikeskuksella pienimmätkin lapset voivat osallistua teoksen toteutukseen yhdessä vanhempiensa kanssa.