Aino A kantaesityksenä Kotkan kaupunginteatterissa

Julkaistu 15.09.2023

Kati Kaartisen käsikirjoittama, Jari Järvelän romaanin pohjalta syntynyt näytelmä Aino A sai ensi-iltansa kantaesityksenä Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 16.9.
Näytelmä kertoo Aino Marsio Aallosta, jota näyttelee Miia Maaranen. Alvar Aallon roolissa nähdään Kalle Kurikkala.

Näytelmän ohjaaja Sini Pesosen mukaan kyseessä on henkilökuva, joka on fiktiota ja draamaa ja perustuu historialliseen henkilöön, jota Järvelä ja Kaartinen ovat tutkineet.
Kati Kaartisen kirjoittamassa tarkasti ja hienovaraisesti kirjoitetussa tarinassa on teemoja kuten se, että Aino oli omana aikanaan sukupuolensa takia poikkeusyksilö. Myös luokkatarinateema kulkee piilotetusti mukana. Keskeisiä teemoja on myös se, että työ ja työparius Alvarin kanssa on Ainolle tärkeää.

Esityksessä käsitellään Sini Pesosen mukaan sitä, miten näytelmässä asiat siirtyvät naiselta toiselle. Ainon arkkitehtiesikuvaa Wivi Lönniä näyttelee Anne Niilola. Esityksessä käsitellään myös rakkautta ja työtä ja sitä teemaa, että voiko elää täyden elämän siitä huolimatta, että ei elämässä ole mahdollista saada kaikkea. Tyylilajina esitys on Pesosen mukaan uutta draamaa ja kyseessä on historiallinen dokufiktio.

Esitys on Jouni Bäckströmin läpisäveltämä. Bäckströmin mukaan musiikki rytmittää esitystä ja musiikki tarjoaa psykologisia tasoja ja tuo kuuluvaksi pinnan alla olevaa maailmaa.

Lue lisää https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/aino-a/