Talviaikataulut astuvat voimaan Kotkan seudun paikallisliikenteessä

Julkaistu 08.08.2023

Uudet aikataulut Kotka–Hamina–Pyhtää -alueen sisäisessä Jonne & Minne -joukkoliikenteessä astuvat voimaan koulujen alkaessa.

Uudet aikataulut ovat voimassa Kotkassa ja Pyhtäällä keskiviikosta 9.8. lähtien ja Haminassa torstaista 10.8. lähtien. Aikataulut ovat kaikissa kunnissa voimassa 2.6.2024 asti.

Pääosa linjoista jatkaa viime kauden aikatauluilla – myös muutoksia on

”Pääosa linjoista jatkaa samoilla aikatauluilla kuin viime talvikautena. Isoimmat muutokset tapahtuvat Haminan sisäisessä liikenteessä Metsäkylän ja Pyhällön suunnilla sekä toisaalta Kotkan ja Haminan väliä kulkevassa nopeassa linjassa 1M”, kertoo joukkoliikennepäällikkö Esa Partanen alueen paikallisliikenteen järjestävästä Kotkan seudun henkilöliikenneyksiköstä.

Kotkan sisäisessä liikenteessä tulee joitain pieniä muutoksia pääosin lähtöaikoihin.

Kaukolan ja Jäppilän suunnan linjan 2 aamuaikatauluun tulee pieniä aikamuutoksia

”Muutoksilla saadaan jätettyä viime vuoden lopulla tehty muutos väliaikaiseksi. Viime talvikautena linjan 2 aamuyhdeksältä keskustasta lähteneen vuoron piti ajaa keskustasta Hyvätuulentietä pitkin Metsolaan, jotta Jäppilästä yhteydet toimivat ja linja pysyi aikataulussaan. Tämä muutos koettiin keskustasta ja Hovinsaarelta linjalla 2 Sutelaan kulkevien matkustajien kannalta hankalaksi etenkin loppukeväällä”.

Muita pieniä muutoksia Kotkassa tulee linjan 6 iltapäiväaikatauluun sekä linjojen 20 ja 25-linjojen väliaikoihin Mussalossa, Karhuvuoressa ja Karhulassa.

”Muutokset linjassa 20 ja 25-linjoissa ovat tehty tulevaa tilannetta varten, jossa kyseiset linjat pääsevät takaisin normaalille, nykyistä poikkeusreittiä nopeammalla reitilleen Jumalniemessä.

Kotkan palvelulinjoissa on tehty lisäksi lukuisia pieniä muutoksia. Karhulassa torin ja Isäntäraitin välillä kulkeva iltapäivävuoro ajetaan jatkossa maanantaista perjantaihin. Muut palvelulinjojen muutokset ovat lähinnä pieniä muutoksia eri linjojen lähtöaikoihin väliaikapysäkeiltä.

Kotka–Hamina-välin liikenteessä runkolinja 1 jatkaa muuttumattomilla aikatauluilla. Nopeaan linjaan 1M Kotka–Hamina tulee kuitenkin useita muutoksia.

”Nopean Kotka–Hamina linjan uudistetulla aikataululla pyritään saamaan linjoista 1 ja 1M entistä paremmin toisiaan täydentävä tehokas kokonaisuus Kotka–Hamina välin kulkemiseen”, toteaa Partanen.

”Lisäksi linjan 1M muutoksiin vaikutti tarve siirtää Haminassa hieman kapasiteettia Haminan sisäisiin linjoihin”.

Haminan sisäisissä linjoissa merkittävimmät muutokset ovat Pyhällön suunnan sekä Metsäkylän suunnan linjoilla tapahtuvat muutokset.

”Pyhällön suunnalla liikennöitsijä ja kalusto vaihtuu pääosassa vuoroista, lisäksi aikatauluihin tulee pieniä muutoksia. Jatkossa isolla bussilla ajetaan aamun ensimmäinen vuoro Pyhällöstä Haminaan sekä iltapäivän viimeinen vuoro Haminasta Pyhältöön, muut vuorot ajetaan pikkubussilla. Lisäksi koulupäivisin ajetut vuorot Onkamaalta Pyhältöön poistuvat. Taustalla muutoksissa on se, että Pyhällön suunnan markkinaehtoinen liikenne vähenee merkittävästi.

Pyhällön suunnalla kesällä aloitetun asiointitaksin liikennöintipäivä myös muuttuu; jatkossa tämä normaalin kertabussilipun verran maksava taksivuoro ajetaan maanantaisin.

Metsäkylän alueella linjan 74 reittiä muutetaan turvallisten pysäkkien ja kääntöpaikkojen puuttumisen vuoksi siten, että isolla bussilla ajettavat vuorot ajetaan suoraan Metsäkyläntietä Husulaan ja edelleen Vehkalahden koululle ja Haminan keskustaan.

Metsäkylässä aamun ensimmäiseen vuoroon Haminan suuntaan on lisäksi kaikille avoin syöttötaksi pikkubussilla Metsäkulman sekä Paavolanmäen suunnalta. Vaihto syöttölinjasta isoon bussiin tehdään Metsäkyläntien ja Merkjärventien risteyksen pysäkillä. Iltapäivän viimeinen vuoro Haminasta klo 16:05 Metsäkylän suuntaan ajetaan entiseen tapaan pikkubussilla, ja vuoro ajaa myös Metsäkulman sekä Paavolanmäen kautta.

Myös Lelun suunnalla tulee muutos: linjan P080 iltapäivävuorot eivät kulje enää Lelun kautta. Muutos tehtiin, jotta linja pysyy paremmin aikataulussaan.

Pyhtään alueella aikatauluissa tulee muutamaan aamuvuoroon pieniä aikaistuksia, muuten vuorot ovat ennallaan kevääseen 2023 nähden.

”Pyhtään kirkonkylä – Purola – Huutjärvi – Kotka -väliä kulkevien linjojen 90 ja 90P aamuvuorojen aikatauluja on hieman aikaistettu. Muutoksen tavoitteena on varmistaa koululaisten ehtiminen ajoissa kouluun myös hieman vaikeammissa keliolosuhteissa”, kertoo Partanen.

Uudet aikataulut nettisivuilla ja reittioppaassa

Uudet aikataulut sekä tarkempi listaus muutoksista on saatavissa verkkosivuilta www.jonnejaminne.fi sekä www.kotkanaikataulut.fi.

Myös Kotkan seudun reittioppaassa kotka.digitransit.fi syksyn uudet aikataulut ovat nähtävissä. Reittioppaassa on vielä joitain puutoksia, joista kerrotaan nettisivuilla sekä reittioppaan tiedotteissa.

”Lähinnä reittioppaassa on puutoksia joidenkin Haminan torstaina aloittavien vuorojen osalta, mutta niiden pitäisi näkyä järjestelmässä keskiviikkoaamuna”.

Uudet painetut aikatauluvihot valitettavasti viipyvät vielä jonkin aikaa.

Painetut aikataulut tulevat jakoon seudun joukkoliikenteen palvelupisteissä, busseissa sekä kirjastoissa 18.8. alkaen. Aikataulutulosteita voi tarvittaessa hakea sitä ennen Waltti-palvelupisteistä.

Kotkan seudun joukkoliikenteen palvelupisteet ovat Kotkassa palvelupiste Ruori (Kustaankatu 2), Haminassa linnoituksen uimahalli (Puistokatu 1) ja Pyhtäällä Pyhtään kirjasto (Huutjärventie 30). Lisäksi Karhulassa avautuu syksyn aikaa palvelupiste Sammonaukion R-kioskiin.