Kotkalaiset rakastavat asuinalueitaan

Julkaistu 04.06.2020

Kotkan vuonna 2020 tekemä asuinaluekysely saavutti suuren suosion. Vastauksia tuli kaiken kaikkiaan 1037, joissa eniten kehuja sai Kotkansaari. Myös Mussalo, Metsola, Karhula ja Tiutinen keräsivät paljon ylistyksiä.

Vastauksissa ilmenee, että ihmiset ovat kiintyneitä omaan asuinalueeseensa, mutta ylistyksiä sateli myös mökkipaikalle sekä lapsuudenkodille. Vastauksista löytyy monta tarinaa, miten vanhemmat tai isovanhemmat ovat kodin alueelle rakentaneet, jossa syntyneet kauniit muistot ovat vieläkin mielessä.

Tavastilan ja Tiutisen vastauksissa korostui yhteisöllisyys ja kuinka merkityksellistä se on asukkaille. Tiutinen valittiin vuoden kymenlaaksolaiseksi kyläksi vuonna 2019, ja Kotkan ehdokkaaksi oli tällöin esillä myös Tavastila. Yhteisöllisyys siis yhdistää molempia alueita.

”Ihmiset puhuvat todella kauniisti omasta asuinalueestaan ja sen hyvistä puolista. Asuinalue voi myös olla rakas, koska siellä asuu itselle merkityksellinen henkilö ja vastauksissa on myös monta kaunista tarinaa kanssaihmisistä”, Kotkan viestintäpäällikkö Mia Brunila kommentoi tuloksia.

Puistot, joki tai meri olivat mainittuina melkein jokaisen alueen hyvinä puolina, josta voi päätellä Kotkassa olevan monta kaunista aluetta. Arkkitehtuuri nousi esille erityisesti Sunilan kohdalla, jossa vastauksissa ihasteltiin Alvar Aallon arkkitehtuuria ja sen sijoittumista puistomaiseen ympäristöön.

”Sunilan asukkaat näkyivät minun suuntaani intohimoisina omaa kotiaan kohtaan, sillä sain henkilökohtaisestikin soittoja ja sähköposteja, joissa kehuttiin Sunilaa. Oli mukana myös yksi Sunilalle omistettu runokin”, Brunila paljastaa.

Vastauksista kootaan nyt asuinaluekohtaiset kuvaukset, jotta Kotkaan muuttoa harkitsevat saavat hyvän katsauksen jokaisen asuinalueen hyvistä puolista.

Kyselyn yhteydessä järjestettiin arvonta, jonka voitti Elina Pylsy-Komppa Mussalosta.