Kotkan kaupunginteatterin Aino A. -näytelmä on valittu Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon

Julkaistu 07.05.2024

Näytelmä Aino A. nähdään osana Tampereen Teatterikesä -festivaalia 2024 Eino Salmelaisen näyttämöllä. Tampereen teatterikesä on Pohjoismaiden suurin ja pitkäikäisin teatteritapahtuma ja se järjestetään  5.–11. elokuuta. Tampereen Teatterikesän ohjelmistossa ovat kotimaisen teatterin kiinnostavimmat esitykset ja kansainvälisiä huippuvierailuja. Korkealaatuinen ohjelmisto sisältää muun muassa uutta draamaa, persoonallisia klassikkotulkintoja, nykyteatteria, tanssiteatteria sekä nykysirkusta.

Aino A.

Kati Kaartisen käsikirjoittama, Jari Järvelän romaanin pohjalta syntynyt näytelmä Aino A. sai ensi-iltansa kantaesityksenä Kotkan kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä 16.9.2023. Näytelmä kertoo Aino Marsio Aallosta, jota näyttelee Miia Maaranen. Alvar Aallon roolissa nähdään Kalle Kurikkala. Ohjaaja Sini Pesosen mukaan kyseessä on henkilökuva, joka on fiktiota ja draamaa ja perustuu historialliseen henkilöön, jota Järvelä ja Kaartinen ovat tutkineet.

Aino oli omana aikanaan sukupuolensa takia poikkeusyksilö. Myös luokkatarinateema kulkee piilotetusti mukana. Keskeisiä teemoja on myös se, että työ ja työparius Alvarin kanssa on Ainolle tärkeää. Esityksessä käsitellään myös rakkautta ja työtä ja sitä teemaa, että voiko elää täyden elämän siitä huolimatta, että ei elämässä ole mahdollista saada kaikkea. Tyylilajina esitys on Pesosen mukaan uutta draamaa ja kyseessä on historiallinen dokufiktio.

Esitys on Jouni Bäckströmin läpisäveltämä. Bäckströmin mukaan musiikki rytmittää esitystä ja musiikki tarjoaa psykologisia tasoja ja tuo kuuluvaksi pinnan alla olevaa maailmaa.

Suuren suosion saaneella esityksellä on ollut tähän asti lähes 6000 katsojaa. ”Aino A. on esityksenä hieno taiteellinen onnistuminen esityksen työryhmälle sekä koko Kotkan Kaupunginteatterille”, sanoo teatterinjohtaja Miko Jaakkola.

Lue lisää
Kotkanteatteri.fi
Teatterikesa.fi