Mussalontien varteen uutta liikerakentamista ja lisää liityntäpysäköintiä

Julkaistu 30.06.2021

Mussalontien asemakaavamuutos on edennyt luonnosvaiheeseen. Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa liiketoiminta-alueen sekä liityntäpysäköinnin laajentaminen Mussalontien ja E18-moottoritien läheisyydessä. Kaavaluonnoksessa osoitetaan liike- ja toimistorakentamisen korttelialueet, liityntäpysäköinnille varattava alue sekä lähivirkistys- ja suojaviheraluetta.

Kaavatyön yhteydessä laadittiin liikenneselvitys siitä, miten tuleva rakentaminen ja toiminta vaikuttavat Mussalontien ja Aittakorventien liikenteeseen.

”Selvityksen perusteella liikennejärjestelyt voidaan toteuttaa Mussalontien ja Aittakorventien kaistajärjestelyin. Uusille liikennevaloristeyksille ei ole tarvetta”, kertoo Kotkan kaupungin kaavoitusarkkitehti Marja Pelo.

Asukkaiden näkemykset on huomioitu kaavan valmistelussa

Kaavatyö herätti käynnistyessään keskustelua lähialueen asukkaissa. Keskeisimmät huolenaiheet olivat lähimetsän katoaminen ja toiminnan aiheuttamat haitat asukkaille. Metsän läpi kulkevan jalankulku- ja pyöräily-yhteyden toivottiin säilyvän.

”Asutuksen ja uuden liikerakentamisen väliin on puskurivyöhykkeeksi jätetty noin 30 metriä leveä metsäinen lähivirkistysalue, joka on yhtä leveä kuin olemassa olevan Jyrkilän tallin ja asutuksen välissäkin jo on. Tavoitteena on säilyttää alue luonnontilaisena. Myös metsän läpi kulkeva jalankulun ja pyöräilyn yhteys on säilytetty”, kertoo Pelo.

Kaavaluonnoksessa rakentaminen on sijoitettu siten, että se suojaa Aittakorventien asuinaluetta Mussalontien liikenteen aiheuttamilta melu- ja päästöhaitoilta. Myös tontilla tapahtuva liikenne ja muu toiminta on osoitettu Mussalontien puolelle.
”Rakennukset muodostavat hyvän suojan liikenteen melu- ja päästöhaittoja vastaan. Samalla ne antavat näkösuojaa ja parhaimmillaan lisäävät yksityisyyttä”, kertoo Marja Pelo.

Kaupunki näkee alueen sijainnin hyvänä liikerakentamiselle. Kulkuyhteydet alueelle ovat erinomaiset sekä henkilöautolla että kevyellä liikenteellä kuin myös julkisilla kulkuvälineillä.

”Valtatie 7:ltä pääsee todella sujuvasti alueelle, joten tämä on hyvin luonteva yritystoiminnan paikka. Tämänkaltaiset risteysalueet vilkkaiden valtateiden varrella ovat näkyviä ja houkuttelevia liikerakentamisen paikkoja. Samalla kaava-alue jatkaa valtatie 7 pohjoispuolen kaupallista keskittymää. Ja tuottaahan yritystoiminta myös työpaikkoja”, esittää Pelo.

Kaavaluonnos on nähtävillä 30.6. – 13.8.2021, jolloin siitä voi jättää mielipiteensä. Aineistot ja tarkemmat yhteystiedot löytyvät kaupungin internetsivuilta.

Lomakauden jälkeen järjestetään osallisille keskustelutilaisuus. Keskustelutilaisuuden tarkemmasta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.