Veistospromenadi

Ulkoilmagalleria keskellä kaupunkia

Kotkansaarella on maan suurin ulkoilmagalleria. Kymmenet laatuveistokset elävöittävät puisto- ja katunäkymiä. Ainutlaatuista veistostaidetta voi löytää yllättävästäkin paikasta. Veistospromenadin sydän on Keskuskadun Lehmusesplanadi, jossa on nähtävillä tasaisena virtana maan ansioituneimpien kuvanveistäjien teoksia.

Reitti kulkee Lehmusesplanadilta pohjoiseen kohti Kantasatamaa ja etelän suuntaan kohti Sapokan Vesipuistoa. Kiertämällä koko Veistospromenadin tulee samalla tehneeksi noin neljän kilometrin kävelylenkin.

 

Ensimmäiset teokset kunnostetulle esplanadille

Keskuskatua reunustaa noin 800 metriä pitkä Lehmusesplanadi, eli kaksi rinnakkaista puuriviä. Ensimmäiset puut esplanadille istutettiin jo 1800-luvulla. Viivasuoraan, arvokkaaseen puistokaistaan kaivattiin välietappeja ja katseenvangitsijoita.

Lehmusesplanadin muuttaminen Veistospromenadiksi oli ratkaisu, joka toi eloa ja jännitettä kaupunkikuvaan. Tavoitteena oli luoda kaupunkikuvaa rikastuttava, monipuolinen ja pääosin kotimaisen laatuveistostaiteen esittelypuisto.

Lehmusesplanadi kunnostettiin perusteellisesti vuosien 1996-2001 aikana. Käytävät kivettiin, esplanadi valaistiin ja kadunkalusteet uusittiin.
Vuonna 2001 paljastettiin ensimmäiset teokset; Tapio Junnon Aurinkoon katsoja ja Jaakko Pernun pajusta rakentama, kahdeksan metriä korkea Kiertolainen.

Pajuveistos lehmusten seurassa

Jaakko Pernu toteutti alkuperäisen tuhoutuneen pajuteoksen paikalle vuonna 2011 Veistospromenadin kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi uuden teoksen, Pisara meressä.

Jakko Pernun Pisara meressä

Kokoelma laajenee

Veistospromenadin sydän on Lehmusesplanadi. Toivo Pekkasen puisto ja Sibeliuksenpuisto teoksineen ovat oleellinen osa Veistospromenadia.
Sapokan Vesipuistossa oli kesällä 2016 taitelijaprofessori Eero Hiirosen veistosnäyttely. Veistospromenadi sai täydennystä, kun seitsemän esillä ollutta työtä jäi pysyvästi Kotkaan. Sapokan Vesipuistossa on muutenkin merkittävä veistoskokoelma. Puistoon on sijoitettu toistakymmentä kuvanveistäjä Hannele Kylänpään pronssista eläinhahmoa.

Merikeskus Vellamon valmistuttua on promenadi laajentunut myös kantasatamaan eli tulevaan kulttuurisatamaan, jossa sijaitsee myös Suomen puuvenekeskus.

Kimmo Pyykön Matkalla

Himmelit luovat valoa pimeään

Promenadi tarjoaa kaikille keskustassa kulkeville korkeatasoista katsottavaa ja ihmeteltävää.

Talven lähestyessä lehmuksiin ripustetaan valaistut jättihimmelit, jotka ovat Kotkan puistotoimen omaa tuotantoa. Himmelit, joita on noin seitsemänkymmentä, tuovat pimeään vuodenaikaan valoa ja tunnelmaa.

Palkinnot

Lehmusesplanadille myönnettiin Suomen merkittävin rakennetun viherympäristön tunnustus, Vuoden Ympäristörakenne -palkinto vuonna 2001.

Veistospromenadi palkittiin vuonna 2004 Suomen kuvanveistäjäliiton Pro Sculptura -mitalilla.