Itämeripäivä Kotkassa

Julkaistu 18.08.2022

Valtakunnallista Itämeripäivää vietetään torstaina 25.8.
Teemapäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi.
Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Vietä Itämeripäivää majakkalaiva Kemillä Kotkan Kantasatamassa!
Yleisöopastus tutustuttaa kesällä 2022 pitkästä aikaa yleisölle avoinna olevaan majakkalaiva Kemiin (kuvassa) ja sen arkeen.
Majakan tehtävän lisäksi alus toimi yhtenä merentutkimuksen ja säähavaintojen mittauspisteistä. Nykyisin alus kuuluu Suomen merimuseon kokoelmaan ja kelluu Merikeskus Vellamon museolaiturissa.
Opastukset alkavat majakkalaiva Kemillä klo 12 ja 14.30, kesto 30 minuuttia. Yhteen ryhmään mahtuu 20 henkilöä.
Opastus sisältyy pääsymaksuun 8€/5€/Museokortti, alle 18-vuotiaat maksutta. Pääsyliput Merikeskus Vellamon lipunmyynnistä.

****
Klo 10-12 Akvaariotalo Maretariumin sukeltajat ja Kotkan kaupungin puistotoimisto keräävät roskia Sapokan lammesta ja samalla kartoitetaan lammen tilaa ja syvyyksiä.
Sapokanlampi on yhteydessä Sapokanlahteen ja edelleen Suomenlahteen. Lammen vesi on vähäsuolaista ja siellä asuu yli kymmenen eri kalalajia.
Erityisen haitallista vesieliöille on muoviroska, sillä se hajoaa hitaasti ja hajotessaan muuntuu pienemmäksi ja haitallisemmaksi mikromuoviksi. Muovipussin hajoaminen vedessä kestää 35 vuotta.
Yleisö on tervetullut avustamaan roskien keruussa!

****
Itämerikylä klo 10-17 Pop-Up Maretariumin edessä, mukana Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka, Kymen Vesi ja Kotkan kaupungin ympäristöpalvelut.
Lisäksi klo 10-17 Maretariumin edessä on Etelärannikon Kalaleader-ryhmän ja Xamkin tietopiste liittyen kotimaisen kalan hiilijalanjälkeen.
Mukana on arvonta, jossa pitää vastata aiheeseen liittyviin kysymyksiin. Oikein vastanneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja.

****
Kymijoen Ravintopalvelut Oy tarjoaa Itämeripäivänä Itämeriystävällistä ruokaa.
Tarjolle katetaan Itämeren silakkapyöryköitä ja Itämeren kalapastavuokaa.

****
Kaupunginkirjastossa on esillä Itämeri-aiheeseen liittyviä kirjanäyttelyitä.