Malmingin päiväkoti palkittiin jälleen ympäristötyöstään Vihreällä lipulla

Julkaistu 25.05.2023

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Malmingin päiväkodille toisen Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Malmingin päiväkodin tavoitteissa jatkui vuoden 2021 teema: jätteiden vähentäminen ja ennen kaikkea ruokahävikin vähentäminen. Vihreän lipun tapoihin kuuluivat jo lajittelupisteiden (muovi, paperi, kartonki, metalli, lasi sekä biojäte) aktiivinen käyttö, loppujätteiden, kuten maitotölkkien, jugurttipurkkien ja luonnonmateriaalien hyödyntäminen askarteluissa, aineettomat lahjat ja valojen sammuttaminen tiloista, joissa ei oltu. Henkilökunta vähensi turhaa kopioimista ja tulostamista ja muistiot lähettiin sähköisinä.

Tärkein kohde oli kuitenkin ruokahävikin määrän vähentäminen. Ruokatilaukset mietittiin tarkkaan ja niitä hienosäädettiin paljon. Ennen ruokatilaukset tehtiin lasten lukumäärän mukaan.
Nyt kiinnitettiin huomiota siihen, kuinka paljon oikeasti lapset syövät ruokaa ja mikä määrä ruokaa riittää ryhmälle. Lautasilta jäävä ruoka (aamupala, lounas ja välipala) punnittiin ja merkattiin ylös koko vuoden ajan. Kun vuonna 2021 ruokaa lautasilta (vain lounas punnittiin) meni biojätteeseen noin 130 kiloa, vuonna 2022 biojätteeseen meni kaikilta ruuilta yhteensä vain noin 63 kiloa.

Malmingin päiväkodissa toisen Vihreä lipun -projektin onnistumista juhlittiin 24.5. huoltajien kanssa kevättapatuman yhteydessä.

www.vihrealippu.fi