Kaikukortti esittää -julkaisusarja tarjoaa inspiraatiota ikäihmisten hyvinvointiin

Julkaistu 22.03.2023

Kulttuuria kaikille -palvelu tuotti sarjan videoita ja podcast-jakson Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille Kaikukortilla -hankkeen päätteeksi. Julkaisusarjan tavoitteena on innostaa tarkastelemaan kulttuurihyvinvointia ikäihmisten moninaisuuden, osallisuuden sekä saavutettavuuden näkökulmista.

 

Julkaisusarja koostuu kolmesta osasta: Laura Huhtinen-Hildénin miniluennoista, ikäihmisten moninaisuutta ja kulttuurityön saavutettavuusratkaisuja esittelevistä inspiraatiovideoista sekä hankkeen teemoja kokoavasta podcast-jaksosta.

Tutustu julkaisusarjaan Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla: Julkaisusarjasta inspiraatiota ikäihmisten hyvinvointiin

 

Miniluennoilla tutkija ja Metropolia Ammattikorkeakoulun yliopettaja Laura Huhtinen-Hildén tarkastelee kulttuurihyvinvoinnin edistämistä ja pohtii, miten ikäihmisten kulttuuri- ja taideosallistumista voidaan edistää. Luennot toteutettiin Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Kulttuuria kaikille -palvelun yhteistyönä syksyllä 2022. Videot on tekstitetty.

 

Miniluento: Luovuus arjen ja elämän voimavarana (siirryt YouTube-videoon)

Miniluento: Mitä on kulttuurihyvinvointi? (siirryt Metropolian YouTube-videoon)

 

Kuuden inspiraatiovideon sarja syntyi tarpeesta tehdä näkyviksi jo olemassa olevia toimintamalleja, taiteen tekijöitä sekä ikäihmisten itsensä tekemää moninaisuustyötä.

 

Videosarjassa esittäytyy Rovaniemellä ja sen lähialueilla toimiva Piste Kollektiivi, jonka esitys Pirtissä Piipahtajat tarjoilee ikäihmisille ”kulttuurilääkitystä” esitystaiteen muodossa. Rovaniemen kaupungin projektipäällikkö Matti Selin puolestaan esittelee sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan hyviksi todettuja toimintamalleja. Tampereen teatterin hankekoordinaattori ja -tuottaja Arttu Haapalainen kertoo Tampereen Liikkuvan Näyttämön toiminnasta, jonka avulla teatteritaide voi saavuttaa laajempia ja moninaisempia yleisöjä. Myös kuvataiteilija ja kuvataideterapeutti Marjukka Irni ratkoo liikkumiseen ja sosiaaliseen saavutettavuuteen liittyviä esteitä viemällä valokuvataiteen ja kuvallisen taiteen tekemisen lähemmäs ikäihmisiä. Lisäksi videoilla esittäytyvät sateenkaariseniorit Kuisma Savisalo ja Risto Hartikainen. Kuisma Savisalo kertoo kokemuskouluttajan työstään ja pohtii sateenkaariseniorien kohtaamista sosiaali- ja terveyspalveluissa. Risto Hartikainen puolestaan keskustelee KokoTeatterin Jenni Hopin kanssa taiteen ja kulttuurin merkityksestä sateenkaariseniorien hyvinvoinnille, kohtaamiselle ja näkyväksi tulemiselle.

 

Videoissa on tekstitys suomeksi ja ruotsiksi, lisäksi tekstitys pohjoissaameksi on tulossa.

Kaikukortti esittää: inspiraatiota ikäihmisten kulttuurihyvinvointiin (siirryt YouTube-soittolistaan)

 

Julkaisusarjan päättävässä podcast-jaksossa Laura Huhtinen-Hildén ja Kulttuuria kaikille -palvelun hankekoordinaattori Ruka Toivonen keskustelevat ikäihmisten kulttuurihyvinvoinnin, osallisuuden ja moninaisuuden teemoista. Podcast toteutettiin Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Kulttuuria kaikille -palvelun yhteistyönä syksyllä 2022. Äänitallenteen ja podcastin tekstivastineen löydät Metropolian podcast-kanavalta:

Keskusteluja luovuuden ja taiteen merkityksestä ja saavutettavuudesta (siirryt Metropolian sivustolle)

 

Lisätietoja Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille Kaikukortilla -hankkeesta:

Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille Kaikukortilla (siirryt sivustolle kulttuuriakaikille.fi)

Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille Kaikukortilla (siirryt Innokylään)

Ikäohjelma – hyvinvointia kulttuurista ikäihmisille (siirryt Innokylään)

www.kaikukortti.fi

www.kulttuuriakaikille.fi