Kymenlaaksossa koronatartuntamäärät edelleen korkeita, mutta epidemiatilanteen suunta kääntynyt parempaan

Julkaistu 27.04.2022

Kymenlaaksossa on edelleen runsaasti koronavirustartuntoja, mutta tartuntamäärissä on havaittavissa suunta parempaan. Viikoittaisten korontartuntojen määrät ovat: viikko 14 1948, viikko 15 1456 ja viikko 16 1259 uutta terveydenhuollon koronatestein vahvistettua koronavirustartuntaa.

Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 13.–26.4.2022 on todettu yhteensä 2348 uutta covid-tartuntaa, näin ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 1449.

Koronanäytteenotossa positiivisten näytteiden osuus on 49,9 % otetuista näytteistä, kun se on viime kuukausina ollut pitkälti yli 50 prosentissa.

”Koronatartuntoja on todettu nyt aiempaa vähemmän myös sote-alan henkilöstöllä. Henkilöstön sairauspoissaolot kuormittavat kuitenkin edelleen terveydenhuoltoa”, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Sairaalahoidon tarve on jonkin verran vähentynyt. Sairaalahoidossa on 22 potilasta, joilla on todettu koronavirustartunta. Hoivayksiköissä on edelleen koronavirustartuntoja ja tartuntaryppäitä.

Kymenlaaksolaisia kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin, sillä koronaepidemia ei ole ohi. Jos rokotussuoja on puutteellinen, on vahva suositus hakeutua tehosterokotuksiin. Rokotuspisteillä 4. annoksia annetaan edelleen, mutta tahti on hiljentynyt huomattavasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koko maassa 4. annoksen on saanut 45 prosenttia 80 vuotta täyttäneistä. Kymenlaaksossa hoivayksiköiden asukkaat ja kotihoidon asiakkaat on pääosin rokotettu.

Koronaviruksen lisäksi Kymenlaaksossa on huhtikuussa todettu myös influenssatapauksia, vaikka maaliskuussa influenssaa ei todettu esiintyneen alueella lainkaan.

Vahva maskisuositus jatkuu Kymenlaaksossa, etätyösuositukseen enemmän harkinnanvaraa

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli jälleen erityisesti maskin käytöstä. Ryhmä päätti jatkaa alueellista vahvaa maskisuositusta.

”Kymenlaaksossa koronavirustartunnat ovat kääntyneet laskuun, mikä on hyvä alku. Nyt on tärkeä pitää huolta siitä, että hyvä kehitys parempaan suuntaan jatkuu eikä pitkity. Tämän vuoksi on syytä vielä jatkaa nykyisiä suojauksia eli vahvaa maskisuositusta, joka tarkoittaa maskin käyttöä edelleen mm. julkisissa sisätiloissa, ruuhkaisissa ulkotiloissa ja joukkoliikennevälineissä”, Mäntymaa toteaa.

Sen sijaan ryhmä teki pieniä muutoksia etätyösuositukseen. Kymenlaaksossa on tähän saakka ollut voimassa alueellinen vahva etätyösuositus. Se muutettiin nyt muotoon etätyösuositus. Etätyötä suositellaan edelleen aina, kun se on työtehtävien ja kokousten kannalta tarkoituksenmukaista. Ts. työpaikoilla voidaan nyt aiempaa enemmän käyttää omaa harkintaa siinä, millaisissa tehtävissä suositaan etätyötä. Etämahdollisuutta suositellaan edelleen myös kokouksissa silloin, kun tämä on mahdollista ja tarkoituksenmukaista. Tämä koskee niin työpaikkojen kuin yhdistystenkin kokouskäytäntöjä.

”Vappunakin on hyvä pitää mielessä, että Kymenlaaksossa on edelleen koronatartuntoja runsaasti eli tartuntavaaraa on tarjolla. Maskisuositus on voimassa. Toivotan hyvää ja turvallista vappua – malttia ja harkintaa vapunviettoon!”, Mäntymaa toteaa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 4.5.2022.