Koronavirustartuntojen määrä Kymenlaaksossa on jälleen nousussa

Julkaistu 16.03.2022

Kymenlaaksossa koronavirustartuntojen määrä on jälleen nousussa. Viimeisten kahden viikon aikana 28.2.-13.3. Kymenlaaksossa on todettu 3 794 koronavirustartuntaa.
Tartuntojen määrä nousi viime viikolla reilusti: 7.-13.3. Kymenlaaksossa todettiin 2 027 koronatartuntaa, kun tartuntojen viikkolukema on viimeisen kuukauden aikana liikkunut 1700-1800 tartunnan välillä. Keskiviikkona 16.3. todettiin 402 positiivista koronatartuntaa, mikä on korkein päiväkohtainen lukema Kymenlaaksossa koko epidemian aikana.

Terveydenhuollossa todennettujen koronatartuntojen lisäksi esiintyy todennäköisesti runsaasti kotitestein todennettuja tartuntoja. Pelkästään terveydenhuollossa todennettujen tartuntojen ilmaantuvuusluku on 2175, mikä on edelleen erittäin korkea. Positiivisten näytteiden osuus koronanäytteistä on 46 %.

Sote-ammattilaisten osuus tartunnan saaneista on merkittävä. 16.3. varmistuneista koronatartunnoista peräti 85 on sote-henkilöstöön kuuluvilla. Kymsotessa on päivittäin poissa töistä useita satoja sote-ammattilaisia, mikä kuormittaa tällä hetkellä paljon Kymsoten palveluja.

Sairaalahoidon tarve koronapotilailla on myös nousussa. 16.3. Kymenlaakson sairaaloissa oli hoidossa 22 koronaviruspotilasta.

”Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on lähes kaksinkertainen muutaman viikon takaiseen määrään verrattuna. Vakavaan koronainfektioon sairastuneiden joukossa rokottamattomat ovat edelleen yliedustettuina. Täysi koronarokotussarja on jokaisen tärkeä ottaa, sillä rokotukset antavat suojaa koronaviruksen vakavilta tautimuodoilta”, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymenlaaksossa koronarokotuskattavuus on 18 vuotta täyttäneillä seuraava: 1 rokoteannos 89,5 %, 2 annosta 87,8 % ja 3 annosta 65,9 %. Kaikkien annosten kohdalla kattavuuden nousu on nyt hidasta.

Tartunnanjäljitys pyrkii kontaktoimaan edelleen sote-henkilöstöön ja riskiryhmiin kuuluvat, mutta korkeiden tartuntamäärien vuoksi tartunnanjäljityksessä on tällä hetkellä ruuhkaa.

Kymenlaaksossa on edelleen voimassa yleisten hygieniavaatimusten lisäksi vahva maski- ja etätyösuositus

Kymenlaaksossa ei ole voimassa varsinaisia rajoituksia lukuun ottamatta tartuntatautilain yleisiä hygieniavaatimuksia, joiden mukaan esimerkiksi yleisötilaisuuksissa asiakkaille on tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi. Kymenlaaksossa on edelleen toistaiseksi voimassa vahva maskisuositus ja etätyösuositus.

”Näyttää siltä, että etätyö- ja maskisuositusta joudutaan Kymenlaaksossa jatkamaan vielä maaliskuun jälkeenkin”, Mäntymaa sanoo.

Mäntymaa muistuttaa, että vaikka rajoituksia on purettu, korona ei ole ohi.

”Päinvastoin, korona tuntuu voimistuvan nyt uudelleen. Jokaisen on tärkeä huolehtia koronaturvallisesta käyttäytymisestä: käyttää maskia, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä rokotussuojasta. On erittäin tärkeää, että infektio-oireisena pysytään kotona”, kertoo Mäntymaa.

”Maailmalla jyllää koronaviruksen ohella uusi, vakava kriisi. Erittäin ymmärrettävää on, että kansalaisten huoli ja huomio on siirtynyt muualle, mutta valitettavasti kamppailemme edelleen myös pandemian kanssa. Sitä ei tulisi unohtaa”, Mäntymaa jatkaa.

Ukrainalaiset saavat terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluita vastaanottokeskusten kautta

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli tänään myös Ukrainan sodan vaikutuksista Kymenlaaksoon ja Kymenlaakson koronatilanteeseen.

”On tärkeää, että Ukrainasta sotaa pakenevat ihmiset pääsevät koronatesteihin ja tarvittaessa täydentämään koronarokotussuojaa”, Mäntymaa sanoo.

Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakeneet saavat terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluita vastaanottokeskusten kautta. Maahanmuuttoviraston sivuilla on lisätietoa Ukrainasta sotaa pakeneville tilapäiseen suojeluun tai turvapaikkaan liittyen: Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen | Maahanmuuttovirasto (migri.fi).

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu toistaiseksi viikoittain. Koronakoordinaatioryhmän seuraava kokous on 23.3.