Kymenlaakson koronatilanne on huonontunut joulun jälkeen nopeasti – eniten tartuntoja Kotkassa

Julkaistu 05.01.2022

Kymenlaakson koronatilanne on huonontunut nopeasti. Uusien koronatartuntojen määrä on lähes kolminkertaistunut joulun jälkeisellä viikolla.
Viikolla 51 uusia tartuntoja oli 122, seuraavalla viikolla 314 ja viikolla 1 jo 870 kappaletta. Viimeisen kahden viikon aikana uusia tartuntoja on ollut yhteensä 1261, joista laskettu kahden viikon esiintyvyys on noin 778. Tällä hetkellä positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on 18,7 %.

Koronatartuntoja esiintyy koko Kymenlaakson alueella. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu eniten Kotkassa, jossa koronaan sairastuneita on ollut 662. Kouvolassa koronatartuntoja on ollut viimeisen kahden viikon aikana 420.

Koronanäytteenottoon on päässyt Kymenlaaksossa pääsääntöisesti samana tai seuravana päivänä. Koronanäytteiden tulokset ovat saapuneet asiakkaille yleensä seuraavan päivän iltaan mennessä.

Omikroniin viittaavan SGTF-löydöksen osuus on noussut nopeasti: tällä hetkellä yli 70 % tartunnoista viittaa koronaviruksen omikron-muunnokseen.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi covid-potilasta. Kymenlaaksossa ei ole vielä nähty nousua sairaalahoidon tarpeessa.

”Omikron tarttuu nyt todella herkästi. Vaikka omikron-tartunnat eivät näytä tällä hetkellä johtavan sairaalahoitoon yhtä paljon kuin muut koronavariantit, on koronaan sairastuneiden lukumäärä Kymenlaaksossa suuri. Sairaalahoidon tarve on tullut pääsääntöisesti viikon tai kahden päästä sairastumisesta. Rajusti lisääntyneiden tapausmäärien vaikutus sairaalahoitoa tarvitsevien määrään selviää seuraavien viikkojen aikana”, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Tartunnanjäljityksessä viive viikon verran

Terveydenhuollossa suurin rasitus kohdistuu tällä hetkellä tartunnanjäljitykseen. Henkilöstöresursseja ei ole juhlapyhien aikana saatu lisättyä ja viive tartunnanjäljityksessä on noin viikon. Tällä hetkellä jonossa on reilut 400 henkilöä, jotka ovat saaneet tiedon positiivisesta koronanäytteestä, mutta heitä ei ole tartunnanjäljityksestä vielä kontaktoitu. Kymsoten henkilöstöä tartunnanjäljitykseen siirretään tilapäisesti kouluterveydenhuollosta ja neuvoloista.

Tartunnanjäljityksessä keskitytään kriittisiin ryhmiin eli sote-henkilöstöön, laitosasukkaisiin, iäkkäisiin, ja niihin henkilöihin, joilla on tunnistettavissa vakavan sairastumisen riski.

Tartunnanjäljityksen ruuhkasta johtuen tällä hetkellä noin puolet tartunnan lähteistä on selvittämättä. Eniten tartuntoja saadaan samassa taloudessa asuvalta (18 %) ja muusta lähipiiristä (15,5 %).

Koronavirukseen sairastuneita henkilöitä ohjeistetaan olemaan erityksissä muista ihmisistä, myös samaan talouteen kuuluvista henkilöistä esimerkiksi oleskelemalla eri huoneessa tai pitämällä vähintään kahden metrin turvavälin. Sairastuneena ei saa mennä esimerkiksi kauppaan tai apteekkiin, vaan tulee pyytää asiointiapua tai tilata tuotteita suoraan kotiin. Ulkotiloissa liikkumista tulee myös välttää.

Koronarokotukset suojaavat vakavalta tautimuodolta

Eniten tartuntoja todetaan 20-30-vuotiailla nuorilla. Tässä ikäryhmässä myös rokotusaktiivisuus on matala.

Vaikeimmat oirekuvat tulevat edelleen täysin rokottamattomille henkilöille.

”Vaikka koronatartuntoja saavat myös rokotetut henkilöt, saadaan rokotesuojalla hyvä suoja sairastumista, ja varsinkin vakavaa sairastumista vastaan. Ei ole myöhäistä hakeutua ykkös- tai kakkosrokotteelle, jos ne ovat jostain syystä viivästyneet”, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kymenlaaksossa kolmansia koronarokotuksia annetaan tällä hetkellä 50 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville ja niille, pääasiassa sote-henkilöstöön kuuluville, jotka ovat saaneet koronarokotuksen lyhyellä rokotusvälillä. 40 vuotta täyttäneiden kolmannet rokotukset on tarkoitus aloittaa vielä tammikuun aikana.

60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Kymenlaakson alueellisen koronakoordinaatioryhmän suositukset

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä antoi Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (ESAVI) suosituksen, että nykyistä sisätiloissa järjestettävien yli 50 hengen yleisötilaisuuksien rajoitusta jatkettaisiin tammikuun loppuun saakka. Nykyinen rajoitus on voimassa 12.1.2022 asti.

Koronakoordinaatioryhmä antoi lisäksi suosituksia koululaisten maskien käyttöön, aikuisten ja lasten harrastustoimintaan ja aluevaalien vaalitilaisuuksiin liittyen. Peruskouluissa suositellaan maskin käyttöä 4. luokkalaisista lähtien. Aikuisten sisätiloissa tapahtuvassa harrastustoiminnassa suositellaan noudattamaan enintään 10 henkilön ryhmäkokoa.

Lasten harrastustoiminnassa suositellaan, että harrastuksissa kiinnitetään erityistä huomiota koronaturvallisuuteen eli suositaan harjoituksia, joissa ei synny fyysistä kontaktia ja huolehditaan turvaväleistä. Suosituksena on, että harrastusryhmät harjoittelevat erillään muista ryhmistä omissa kuplissaan, jotta kontaktit muihin lapsiin ja ohjaajiin pystytään minimoimaan.

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että sisätiloissa järjestettävissä vaalitilaisuuksissa on voimassa rajoitus enintään 50 henkilön kokoontumisesta ja vaatimus turvallisuusohjeiden noudattamisesta, kuten maskin käytöstä, käsihygieniasta huolehtimisesta ja turvavälien säilyttämisestä. Ulkotiloissa järjestettävissä vaalitilaisuuksissa on minimoitava väentungos ja suositellaan maskin käyttöä.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 12.1.