Akkumateriaalitehtaan sijoittumista valmistellaan Kotkassa

Julkaistu 15.10.2021

Kotkan kaupunki valmistelee Keltakallion teollisuusalueen tonttia mahdolliselle akkumateriaalitehtaalle. Tontista on esisopimus Finnish Battery Chemicals Oy:n kanssa.
Keltakallion teollisuusalueen 1. vaiheen rakennusalueella tehdään marras-helmikuulle ajoittuva pintamaan raivausurakka, joka sisältää kantojen ja pintamaan poiston. Alueelta kuorittavilla pintamailla rakennetaan kaavassa esitetylle suojaviheralueelle meluvalli.

Kotkan-Haminan seudusta ollaan kehittämässä merkittävää kansainvälisen mittakaavan akkuklusteria. Kotkan kaupunki valmistelee tarvittavia alueita ja infrastruktuuria kilpailukykyisen ja kestävän akkuteollisuuden sijoittumiselle.

Suomen Malmijalostus Oy:n tytäryhtiö Finnish Battery Chemicals suunnittelee yrityskumppaneidensa kanssa Kotkan Keltakalliolle katodiaktiivimateriaalia valmistavaa CAM-tehdasta ja Haminan satamaan litiumioniakkujen prekursorimateriaalia tuottava pCAM-tehdasta. Arvioiden mukaan tehtaat voisivat ensi vaiheessa tuoda seudulle jopa noin 400 suoraa uutta työpaikkaa.

Kotkan-Haminan seudulla panostetaan akkuklusterin syntymiseen myös osaamisen osalta. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston koulutustarjonnalla vastataan kattavasti akkualan yritysten tarpeisiin.  Koulutustoimijat ovat tiivistäneet yhteistyötä akkuhankkeiden etenemiseen liittyen. Kokonaisuutta tukee myös Kotkassa toimiva LUT-yliopiston energiavarastoinnin professori.