Kymsotessa aloitetaan koronarokotusten 3. rokotusannosten antaminen vakavasti immuunipuutteisille henkilöille

Julkaistu 23.09.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti Kymsotessa aloitetaan koronarokotusten 3. rokotusannosten antaminen siten, että rokotukset käynnistyvät 24.9. alkaen. Kolmosrokotuksen piiriin tulevat vakavasti immuunipuutteiset henkilöt, jotka saavat immunologista hoitoa.

”Tähän ryhmään kuuluvien kriteereistä olemme saaneet tarkat ammattilaisohjeet. Kyseessä on varsin pieni, mutta tärkeä ryhmä potilaita, joiden rokotussuoja halutaan varmistaa”, selvittää johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Koronarokotussarjan 3. rokotuksen piiriin kuuluvat kriteerien mukaisesti seuraavat:

  • Henkilöt, joille on tehty elinsiirto.
  • Henkilöt, joille on tehty kantasolusiirto enintään 3 vuotta sitten tai kantasolusiirto on tehty aiemmin ja käänteishyljinnän lääkehoito jatkuu.
  • Henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, johon tarvitaan vasta-aineiden korvaushoitoa.
  • Henkilöt, jotka ovat saaneet vuoden sisällä solunsalpaajahoitoa, kahden vuoden sisällä leukemian tai lymfooman vasta-ainehoitoa tai saaneet CAR-T-soluhoidon.
  • Henkilöt, joita hoidetaan autoimmuunitaudin (esimerkiksi reumasairaudet, tulehdukselliset suolistosairaudet tai psoriaasi) takia biologisilla tai sytokiinien vaikutusta estävillä lääkkeillä. Pelkkää metotreksaatti- tai kortikosteroidilääkitystä saavat eivät kuulu tähän ryhmään.
  • Dialyysihoitoa saavat ja henkilöt, joilla on vaikea munuaisten vajaatoiminta.
  • Henkilöt, joilla on pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV-infektio.
  • Henkilöt, joilla on muu lääkärin arvioima vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Epäselvissä tilanteissa pyydetään, että kolmannen rokotuksen saavien ryhmään kuuluminen varmistetaan sairautta hoitavasta yksiköstä.

Koronarokotussarjan 2. annoksesta pitää olla kulunut vähintään kaksi kuukautta ennen 3. rokotusannosta. Rokotevalmisteena pyritään käyttämään samaa valmistetta kuin aiemmissa rokotusannoksissa.

Lisäksi Kymsotessa tarjotaan kolmosrokotusta myös niille, jotka saivat 1. ja 2. rokotusannoksen lyhyellä 3-4 viikon annosvälillä.  Kyse on pääasiassa sote-alan henkilöstöön kuuluvista henkilöistä. Tämän ryhmän kohdalla koronarokotussarjan 2. annoksesta pitää olla kulunut vähintään kuusi kuukautta ennen 3. rokotusannosta. Varotoimena kolmatta annosta ei kuitenkaan vielä rokotusten alkaessa suositella tarjottavaksi alle 30-vuotiaille miehille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos odottaa vielä lisää tutkimustietoa harvinaisen sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskistä kolmannen annoksen saaneilla.

Kolmosrokotukseen ajanvarauksella tai ilman

Kaikki kolmosrokotusannokseen oikeutetut henkilöt voivat hakeutua koronarokotukseen joko ilman ajanvarausta tai ajanvarauksen kautta. Henkilö voi osallistua walk in -rokotuksiin tai sopia ajan ajanvarauksen kautta. Aikoja koronarokotuksiin on tällä hetkellä hyvin tarjolla.

Tietoa tulevista walk in -rokotuksista: https://korona.kymsote.fi/walk-in-koronarokotukset-kymenlaaksossa/

Tietoa ajanvarauksesta: https://korona.kymsote.fi/ajanvaraus-rokotukseen/

Myös yhdessä Kymsoten ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksikössä on rokotettu ikääntyneitä lyhyellä annosvälillä alkuvuonna 2021. Kyseisen yksikön ikääntyneet saavat halutessaan 3. koronarokotuksen omassa yksikössään lähiaikoina.